Ανησυχία επικρατεί μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων της πανώλης των αιγοπροβάτων ακόμη και στην Αττική, με τις αρμόδιες αρχές, πάντως, να υπογραμμίζουν ότι δεν τίθεται θέμα για τη δημόσια υγεία.
Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή εφαρμόστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία, που προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, βάσει πρωτοκόλλου που ακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς.
Ο κ. Τσιάρας στάθηκε στην ανάγκη να απομονωθεί ο ιός, ο οποίος, όπως εξήγησε, έχει 22 ημέρες επώαση. Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει πως, εφόσον εντοπιστεί ένα κρούσμα, υπάρχει επιφυλακή για 30 ημέρες, προκειμένου να απομονωθεί για να «κλείσει ο κύκλος».
Σε ό,τι αφορά την προέλευση του ιού, είπε ότι «την ώρα της εξαγωγής από τη χώρα και της εισαγωγής στην άλλη, είναι πιθανόν τα ζώα να εμφανίζονται ως υγιή, αλλά παρ’ όλα αυτά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε και θα το εξετάσουμε μέσα από τη σύσταση κάποιας επιτροπής η οποία θα γίνει αυτές τις μέρες». Ανέφερε επιπλέον ότι το ζήτημα δεν είναι αυτή τη στιγμή «από πού προήλθε το πρώτο κρούσμα, αλλά να απομονώσουμε τον ιό».
«Δεν τίθεται θέμα για τη δημόσια υγεία – Έχουν θανατωθεί 9.000 ζώα»
Ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία, ενώ επεσήμανε ότι οι σφαγές απαγορεύονται γιατί μέσω αυτών μπορεί να μεταδοθεί ο ιός. Σημείωσε επίσης ότι ο άνθρωπος δεν νοσεί, ωστόσο αν τα ρούχα ή τα παπούτσια του έρθουν σε επαφή με βιολογικό υλικό του ζώου, θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταφέρει τον ιό σε ένα άλλο κοπάδι.
Επέμεινε, εξάλλου ότι πρέπει να απομονωθεί ο ιός και γι’ αυτό έχει ληφθεί η απόφαση να μην υπάρξει μετακίνηση κοπαδιών, ενώ σημείωσε ότι έχουν θανατωθεί 9.000 ζώα.
Ως προς το ενδεχόμενο αποζημιώσεων, δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε πρόβλεψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε. Διαβεβαίωσε, δε, ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους.