Skip to main content

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Εκκενώθηκαν Κριεζά, Πετριές , τεράστια καταστροφή στο δάσος

Για 2η ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, στο μεγάλο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Τον πύρινο εφιάλτη βίωσε και πάλι η Εύβοια - Συνεχίζεται η μάχη εναέριων μέσων και εκατοντάδων πυροσβεστών

Στάχτη έχουν γίνει εκατοντάδες στρέμματα δάσους ανάμεσα σε Κριεζά και Πετριές στην Εύβοια, όπου 210 πυροσβέστες δίνουν – με τη βοήθεια 7 αεροσκαφών και 4 ελικοπτέρων – σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις. Έχουν εκκενωθεί οι δύο οικισμοί.

Αν και η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη στις 10:15 το πρωί σε σχέση με πριν από μία ώρα, όταν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο ήταν ακόμη σε εξέλιξη, όλοι παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή. Υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες, μικρές εστίες, που θα μπορούσαν να φουντώσουν ανά πάσα στιγμή, καθώς πνέουν στην περιοχή άνεμοι εντάσεως 4 με 5 μποφόρ με ριπές που φτάνουν τα 7 μποφόρ. 

Οι φλόγες δεν έφτασαν στα σπίτια. Καταστροφές έχουν, ωστόσο, σημειωθεί σε καλλιέργειες, αλλά και σε υποδομές, όπως είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου, Νίκος Μπαράκος.

Μεγάλη πυρκαγιά το μεσημέρι της Δευτέρας στην Εύβοια ανάμεσα στο χωριά Πετριές και Κριέζα σε δασική έκταση. Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 (Eviathema.gr / EUROKINISSI)
Για 2η ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, στο μεγάλο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας, που ξέσπασε εχθές το μεσημέρι στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Πετριά και Κριεζά, Τρίτη 20 Ιουλίου 2024 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Διακοπή κυκλοφορίας

Λόγω της φωτιάς  συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Πετριών –Αγίων Αποστόλων.

Ωστόσο η κυκλοφορία στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων—Καρύστου διεξάγεται κανονικά.

Διαρκή μηνύματα από το 112

Στις 07:40 ισχυροί άνεμοι πυροδότησαν μεγάλη αναζωπύρωση και επέκταση της πυρκαγιάς και λίγο αργότερα ήχησε και πάλι το 112.

Οι κάτοικοι σε Κριεζά και Πετριές κλήθηκαν να εκκενώσουν προς το Αλιβέρι. 

Προστατεύτηκαν τα σπίτια

Στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών δίνουν τη μάχη δύο ομάδες Μολδαβών πυροσβεστών και δεκάδες εθελοντές, μαζί με την αστυνομία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρωταρχικός στόχος ήταν καθόλη τη διάρκεια της μάχης οι φλόγες να μην φτάσουν σε σπίτια.

Πυκνοί μαύροι καπνοί εξακολουθούν να καλύπτουν όλη την περιοχή και η ατμόσφαιρα σε πολλά σημεία είναι αποπνικτική.

Εφιαλτική νύχτα

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετέβη χθες στην Εύβοια, όπου η κατάσταση τη νύχτα ήταν εφιαλτική. «Ζήσαμε δύσκολες συνθήκες, καθότι υπήρξαν και υπάρχουν δύο-τρεις οικισμοί οι οποίοι στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα απειλήθηκαν. Κάναμε προληπτικές εκκενώσεις, εκκενώσεις με τη βοήθεια της αστυνομίας», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια ανάμεσα στο χωριά Πετριές και Κριέζα σε δασική έκταση. Τρίτη 30 Ιουλίου 2024 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια ανάμεσα στο χωριά Πετριές και Κριέζα σε δασική έκταση. Τρίτη 30 Ιουλίου 2024 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

«Θα μείνουμε έως να ολοκληρώσουμε το έργο μας»

«Έφτασε η φωτιά μέχρι την αποξηραμένη λίμνη και τα χωράφια στο πρώτο μέτωπο, απεκόπη εκεί και μετά βλέπετε ένα δεύτερο κύμα. Ό,τι έχει απομείνει δουλεύεται και θα δουλευτεί όλο το βράδυ», σημείωσε δηλώνοντας «ικανοποιημένος» από την ανταπόκριση «ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες».

«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να την ελέγξουμε», τόνισε ο κ. Κικίλιας αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου, την βουλευτή της ΝΔ, Κ. Καραμπατσώλη, τον δασάρχη, τους εθελοντές και όλους όσους συνεργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 8 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Τρίτη σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης &

Ειδικότερα συναγερμός έχει σημάνει σε:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Κιλκίς)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)