Skip to main content

Φωτιά τώρα: Στην Εύβοια εκτάκτως ο Βασίλης Κικίλιας – Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Πηγή φωτογραφίας: ΙΝΤΙΜΕ, Καρατζάς Κώστας

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά - Ισχυρές ριπές ανέμων σε πύρινο τρίγωνο

Στην Εύβοια μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Φωτιά στην Εύβοια: Ισχυρές ριπές ανέμων σε πύρινο τρίγωνο – Και νέο 112 για εκκένωση οικισμού

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Παράλληλα σύμφωνα με την Πυροσβεστική ένας Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης που επιχειρούσε στην πυρκαγιά στην Εύβοια τραυματίστηκε ελαφρά. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική υπέστη ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Το χρονικό

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15:17 σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές κι , όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

«Μπαράζ» μηνυμάτων από το 112

Νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Κοσκινά καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Ζάρακες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική το νέο μήνυμα εκδόθηκε γύρω στις 20:15 καθώς αρκετοί κάτοικοι γύρισαν πίσω στο χωριό Κοσκινά.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει:

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κοσκινά απομακρυνθείτε προς Ζάρακες μέσω επαρχιακής οδού Καρύστου».

Σημειώνεται ότι για τον ίδιο οικισμό εκδόθηκε μήνυμα στις 15:46.

Έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Νωρίτερα, σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασ. Βαθρακογιάννης σημείωσε ότι η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 3 και 17 λεπτά σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές, έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, «χρειάστηκε να εκδοθούν 4 (σσ: μέχρι εκείνη την ώρα) μηνύματα από το 112,  αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς, Κριεζά, Κοσκινά και Πετριές.

Ισχυρές δυνάμεις

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου.

Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή, πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής.

Επίσης, δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.