Skip to main content

Γαλλία: «Σαμποτάζ» στο σιδηροδρομικό δίκτυο – Πανδαιμόνιο και ταλαιπωρία για 800.000 επιβάτες

REUTERS/Yves Herman

Το γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο επλήγη από «μαζική επίθεση» πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, λέει η σιδηροδρομική εταιρεία SNCF

Σειρά πυρκαγιών έπληξε τις γαλλικές σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας, λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η σιδηροδρομική εταιρεία SNCF κάνει λόγο για «μαζική επίθεση με στόχο την παράλυση του δικτύου», ενώ ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας καταδικάζει τις «συντονισμένες κακόβουλες πράξεις».

Περίπου 800.000 επιβάτες επηρεάζονται με αναμενόμενη αναστάτωση όλο το Σαββατοκύριακο, λέει η σιδηροδρομική εταιρεία, που δεν αναμένει επίλυση του προβλήματος σήμερα.

Η Eurostar προειδοποιεί τους πελάτες για μεγαλύτερο χρόνο ταξιδιού και ορισμένες ακυρώσεις δρομολογίων.

Είναι κατανοητό πως αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη Γαλλία, που ούτως ή άλλως στηρίζεται στο σιδηροδρομικό της δίκτυο για μετακινήσεις εντός και εκτός της χώρας, πολλώ δεν μάλλον λίγο πριν την έναρξη της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης.

Προς το παρόν, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις αυτές και κανένας ύποπτος δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί με σαφήνεια ούτε έχει συλληφθεί. Όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών κινητοποιούνται για να ρίξουν φως σε αυτές τις σαφώς συντονισμένες πράξεις «δολιοφθοράς».

«Νωρίς σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκαν πράξεις δολιοφθοράς στις εγκαταστάσεις της SNCF με προγραμματισμένο και συντονισμένο τρόπο. Οι συνέπειες για το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι τεράστιες και σοβαρές», τόνισε ο (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους πυροσβέστες μας που ανταποκρίθηκαν στις πληγείσες περιοχές και στο προσωπικό της SNCF που θα εκτελέσει τις απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση του δικτύου. Σκέφτομαι όλους τους Γάλλους, όλες τις οικογένειες, που ετοιμάζονταν να πάνε διακοπές. Συμμερίζομαι την οργή τους και χαιρετίζω την υπομονή, την κατανόηση και την πολιτική τους ευαισθησία.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου κινητοποιούνται για να βρουν και να τιμωρήσουν τους δράστες αυτών των εγκληματικών πράξεων».

Πάντως η -συντηρητική- Le Figaro, επικαλείται αξιωματούχους ασφαλείας, που διατείνονται ότι η μέθοδος είναι παρόμοια με τις ενέργειες της ακροαριστεράς.

Εν τω μεταξύ το EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg ( το Διεθνές Αεροδρόμιο EuroAirport Βασιλείας-Μυλούζ-Φράιμπουργκ) έχει προσωρινά καθηλώσει τα αεροσκάφη του για «λόγους ασφαλείας».

Πηγές: Le Figaro, BBC