Skip to main content

Αγία Χριστίνα: Ποια είναι η Μεγαλομάρτυς που τιμά σήμερα η Εκκλησία

Καταγόταν από τη Συρία - Υπέστη μακροχρόνια βασανιστήρια

Κι όμως. Οι Χριστίνες γιορτάζουν και σήμερα, καθώς η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη της Αγίας Χριστίνας της Μεγαλομάρτυρος.

Τι γνωρίζουμε για τον βίο της;

Η Αγία Χριστίνα, καταγόταν από την Τύρο της Συρίας και ήταν κόρη του στρατηγού Ουρβανού (περί το 200 μ.Χ.).Ο πατέρας της, της έχτισε έναν πύργο και την έβαλε μέσα σ’ αυτόν, ενώ κατασκεύασε αγάλματα των ειδώλων και την διέταξε να θυσιάσει σ’ αυτά. Εκείνη το αρνήθηκε και ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό.

Υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τον ίδιο της τον πατέρα και μετά φυλακίστηκε, όπου συνεχιζόταν νυχθημερόν το μαρτύριό της, αλλά η ίδια δεν υπέκυπτε.

Όταν ο πατέρας της πέθανε, ορίστηκε νέος στρατηγός ο Δίων, ο οποίος έδωσε εντολή για την υποβολή της σε νέα βασανιστήρια.

Μετά τον Δίωνα ανέλαβε κάποιος Ιουλιανός, που μεταξύ άλλων την έριξε σε πυρακτωμένη κάμινο, σε ένα κλουβί με φίδια δηλητηριώδη, τα οποία αντί να την δαγκώσουν της έγλυφαν τα πόδια με ευσπλαχνία.

Υπέμεινε δεκάδες βασανιστήρια ακόμη έως ότου παρέδωσε το πνεύμα της.

Το σκήνωμά της στη Βενετία

Το άφθαρτο σκήνωμα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνας εκλάπη από τους Ρωμαιοκαθολικούς κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204.

Σήμερα φυλάσσεται στον Καθολικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Αμπέλου στη Βενετία.

Είναι ίσως το καλύτερα διατηρημένο σκήνωμα Αγίου στον χριστιανικό κόσμο.

Δείτε: Ποιοι άλλοι γιορτάζουν σήμερα, 24 Ιουλίου