Skip to main content

Καύσωνας: Πολύ ισχυρή η θερμική καταπόνηση του πληθυσμού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Πού καταγράφηκε η μέγιστη θερμοκρασία

Ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει την χώρα μας, οδήγησε σε «πολύ ισχυρή» θερμική καταπόνηση του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος της το μεσημέρι της Παρασκευής (19/7), σύμφωνα με άρθρο του meteo.gr.

Με βάση τον χάρτη του meteo.gr, με τους 165 επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς, σε 106 από αυτούς η θερμική καταπόνηση ήταν «Πολύ Ισχυρή» ενώ σε 15 ήταν «Ακραία». Το συνολικό ποσοστό σταθμών με «Πολύ Ισχυρή» ή «Ακραία» θερμική καταπόνηση ήταν περίπου 73%.

Η θερμική καταπόνηση (στρες) λόγω ζέστης υπολογίστηκε βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI, °C) ο οποίος ενσωματώνει μετεωρολογικές παραμέτρους όπως την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ακτινοβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. H θερμοκρασία που υπολογίζεται από τον UTCI μπορεί να αντιστοιχηθεί σε μια κατηγορία κλίμακας θερμικής καταπόνησης. Για παράδειγμα, θερμοκρασία UTCI 26 °C – 32 °C αντιστοιχεί στην κατηγορία «μέτρια», 32 °C – 38 °C στην κατηγορία «ισχυρή», 38 °C – 46 °C στην «πολύ ισχυρή», > 46 °C στην «ακραία» θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης ενώ η κλίμακα του UTCI επεκτείνεται και στη θερμική καταπόνηση λόγω κρύου.

meteo.gr

«Ψήθηκε» ο Πύργος

Τους 42.1 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία στον Πύργο Ηλείας, καταγράφοντας την μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας (19/7).

Στον παρακάτω χάρτη του meteo.gr παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα. Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες που παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 217 από τους 519 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~42%) και τους 40 °C σε 36 (ποσοστό ~7%).

Meteo.gr