Παρασκευή, 19 Ιουλίου σήμερα, και η Εκκλησία, σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμά τη μνήμη της οσίας Μακρίνας της αδελφής του Μεγάλου Βασιλείου, ενώ γιορτάζει και ο Όσιος Δίος.
Τιμάται επίσης η Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ.
Λίγα λόγια για τους Αγίους που τιμώνται σήμερα
Ο βίος της Οσίας Μακρίνας
Γεννήθηκε το 324 στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ήταν η πρωτότοκη κόρη του ρήτορα Βασιλείου και της Αγίας Εμμέλειας, οι οποίοι έκαναν ακόμη άλλα οκτώ παιδιά. Ανάμεσά τους αναδείχθηκαν οι άγιοι Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος Νύσσης και Πέτρος Σεβαστείας.
Ο παππούς της από την πλευρά της μητέρας της είχε μαρτυρήσει κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού και η γιαγιά της, κι αυτή Μακρίνα, ήταν μαθήτρια του Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισαρείας του Θαυματουργού, αλλά και δασκάλα των Αγίων Πέντε Μαρτύρων.
Διέθετε εξαιρετική ομορφιά, που την καθιστούσε περιζήτητη για νύφη. Ο πατέρας της επέλεξε τον εκλεκτό νέο που θεωρεί αντάξιό της. Αναπάντεχα, όμως, ο νέος πέθανε και η Μακρίνα θεώρησε ότι η ίδια ανήκει μόνο στον Χριστό.
Μετά την ενηλικίωση των αδελφών της, έπεισε τη μητέρα της να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια και αποσύρθηκαν σε ένα κτήμα τους, όπου ίδρυσαν κοινόβιο μοναστήρι. Ήταν η πρώτη ιδρύτρια κοινοβίου μοναστηριού για γυναίκες.
Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του αδερφού της, του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, η Μακρίνα ασθένησε. Άφησε την τελευταία της πνοή στα χέρια του αδερφού της Γρηγορίου, επισκόπου Νύσσης. Την κήδευσε με όλες τις απαραίτητες τιμές.
Τι γνωρίζουμε για τον Όσιο Δίο
Ο Όσιος Δίος καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας, και έζησε στα χρόνια του μεγάλου Θεοδοσίου. Ήταν διακεκριμένος για τη θεολογική του πολυμάθεια και για την ανυπόκριτη ευσέβεια και εγκράτεια.
Κάποια στιγμή τον κάλεσε ο Πατριάρχης Αττικός (στην Κωνσταντινούπολη και τον χειροτόνησε ιερέα. Στην Κωνσταντινούπολη ίδρυσε και μοναστήρι. Πέθανε ειρηνικά.
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
- Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά (ανθός του Διός)
- Δίος, Δίας
- Μακρίνα