Skip to main content

Χρυσοχοΐδης: Οι πρωτοφανείς επιτυχίες της αστυνομίας θα συνεχιστούν και σε βάθος

«Συγκοινωνούντα δοχεία» οπαδική βία και οργανωμένο έγκλημα

«Παλιά η τρομοκρατία είχε εμπλακεί με το κοινό έγκλημα, τώρα αυτοί που ασχολούνται με τα οπαδικά εμπλέκονται με το οργανωμένο έγκλημα», επισήμανε την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας τη δράση των εγκληματικών ομάδων και την πρόσφατη εξάρθρωση με τη σύλληψη 74 μελών.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο υπουργός τόνισε ότι στρατολογούνται για τις εγκληματικές ομάδες παιδιά που ψάχνουν την ταυτότητά τους μέσα από την ένταξη σε μία ομάδα. Όπως εξήγησε, αυτό έχει δύο ρίζες. «Η μία είναι η ταυτοτική, ο καθένας ψάχνει να ενταχθεί σε μία ομάδα και να αποτελέσει μέλος μιας σκληρής ομάδας που θα υποστηρίζει την ομάδα του και εκεί αρχίζει μετά ποιος θα κυριαρχήσει. Από εκεί και πέρα, συγκροτούνται συμμορίες εγκληματικές, είναι  “συγκοινωνούντα δοχεία”», επανέλαβε.

Όπως ανέφερε, «είναι ενδιαφέρον ότι όταν έγινε η προσαγωγή των 74, οι 4 από αυτούς ανήκαν στην άλλη ομάδα, στους εκβιαστές, που ήδη από χθες απολογούνται στον ανακριτή και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη με βαριές, υποθέτω, κατηγορίες».

Αλλαγή στρατηγικής από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε την αλλαγή της στρατηγικής στη διαχείριση της ΕΛ.ΑΣ., που οδήγησε στις αλλεπάλληλες εξαρθρώσεις μεγάλων εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνταν εδώ και χρόνια. Όπως δήλωσε, «η αστυνομία θέλει μια ιδιαίτερη διαχείριση ως υπηρεσία, θέλει αξιοκρατία, εμπιστοσύνη, επιβράβευση, θέλει από την άλλη και αυστηρότητα. Τώρα, μετά από τις αλλαγές που έγιναν στην ηγεσία της αστυνομίας, προσφάτως, και τους πολύ καλούς αξιωματικούς που τοποθέτησε η νέα ηγεσία στις υπηρεσίες, αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης στους ανθρώπους και άρχισαν και δουλεύουν και να αποδίδουν». Επιπλέον, πρόσθεσε πως οι «πρωτοφανείς», όπως τις χαρακτήρισε, «επιτυχίες που έχει η αστυνομία θα συνεχιστούν και σε βάθος».

Η Ζάκυνθος «κραυγάζει και αγωνιά»

Σχετικά με τη χθεσινή επίσκεψή του στη Ζάκυνθο και τις ανακοινώσεις του για την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών στο νησί, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρατήρησε πως «πριν 3 χρόνια στη Ζάκυνθο, σε ένα νησί που έχει 40.000 ανθρώπους, υπήρξαν δολοφονικές ενέργειες σε επίπεδο μπράβων, σε επίπεδο οργανωμένου εγκλήματος, μετά αυτά εξελίχθηκαν και εξελίσσονται σε ναρκωτικά, εκβιασμούς, σε παρανομίες».

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία κατάσταση για την οποία κραυγάζει και αγωνιά η τοπική κοινωνία. «Ήταν η απάντηση στην κραυγή αγωνίας των κατοίκων αλλά και η ενημέρωση των υπολοίπων “μην ξεγελιέστε”, από σήμερα υπάρχει άλλη πραγματικότητα… Η Ζάκυνθος κάθε μέρα θα διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα, θα τελειώσουμε με αυτά», ξεκαθάρισε.

«Αυτά θα τελειώσουν και στη Μύκονο»

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη Μύκονο, επισημαίνοντας πως «δεν έχουν ξεφύγει τα πράγματα μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά και στη Μύκονο». «Αυτά θα τελειώσουν και το λέω έτσι δημόσια, το λέω με τρόπο αποφασιστικό και απόλυτο, ότι αυτά είναι απόφασή μας, και του πρωθυπουργού και δική μου και της ηγεσίας της αστυνομίας και όλης της αστυνομίας, θα τελειώσουμε με αυτά, διότι αυτά ντροπιάζουν τη χώρα και κυρίως δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε ανθρώπους που πάνε και επενδύουν και επενδύουν υγιώς και ο ανταγωνισμός νοθεύεται μέσα από τέτοιες αδίστακτες διαδικασίες», είπε και συμπλήρωσε πως εκτός του ότι πρέπει να τελειώσουν αυτά, πρέπει να εμπεδωθεί η νομιμότητα.

Για την παραβατικότητα ανηλίκων, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα και φαίνεται ότι κυριαρχεί σε μία ομάδα νέων το στοιχείο της βίας που έχει μία ευρύτερη κοινωνική διάσταση. «Όσα παιδιά συλλαμβάνονται για βία μεταξύ τους, από πίσω κρύβεται η έλλειψη επιμέλειας, από πίσω είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με την επιμέλεια των παιδιών», υπογράμμισε και σημείωσε πως το πρώτο εξάμηνο του 2024, έχουν γίνει περίπου 6.500 συλλήψεις ανηλίκων, αλλά και περίπου 5.800 γονέων. «Αυτή είναι η προειδοποίησή μου. Η ποινική διαχείριση ενός παιδιού είναι δύσκολη, είναι πολύ ευαίσθητη υπόθεση. Όμως, ο ενήλικας, ο γονιός, πρέπει να ξέρει – ο πατέρας, η μητέρα – ότι έχει ποινικές συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, δήλωσε πως το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν γίνει 5.876 συλλήψεις κακοποιητών, κατά βάση ανδρών, και υπήρξαν 9.997 περιστατικά, 70% παραπάνω από πέρυσι. Όπως δήλωσε, οι αρμόδιες υπηρεσίες έβαλαν σε αυτό το διάστημα 1.871 panic button, τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί 220 φορές. «Άρα έχουν μία δραστηριότητα όπου σώζονται ζωές», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.