Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 17 Ιουλίου

Δείτε σε ποιους λέμε σήμερα «χρόνια πολλά»

Τετάρτη 17 Ιουλίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας γιορτάζουν η Αγία Μαρίνα η Μεγαλομάρτυς και η Αγία Αλεξάνδρα Φεοντόροβα η Αυτοκράτειρα.

Τιμάται επίσης η Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Λαζάρου του Γαλησιώτου.

Τι γνωρίζουμε για την Αγία Μαρίνα

Η Αγία Μαρίνα ήταν Μικρασιάτισσα Χριστιανή αγία και μάρτυρας, που γεννήθηκε και έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα στην Αντιόχεια Πισιδίας της Μικράς Ασίας. Είναι γνωστή και ως Αγία Μαργαρίτα της Αντιόχειας στην Καθολική Εκκλησία.

Η μητέρα της πέθανε λίγο μετά από τη γέννησή της. Ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης, ανέθεσε την ανατροφή της σε μια χριστιανή γυναίκα, η οποία και της δίδαξε τον Χριστιανισμό.

Σε ηλικία 15 ετών αποκάλυψε στον πατέρα της ότι ήταν χριστιανή. Ο πατέρας της την έδιωξε. Λίγο καιρό αργότερα ο έπαρχος Ολύμβριος έμαθε ότι η Αγία Μαρίνα ήταν χριστιανή. Διέταξε να τη συλλάβουν, την ανέκρινε και την υπέβαλε σε φριχτά βασανιστήρια για να απαρνηθεί την πίστη της. Αρνήθηκε να το κάνει και την αποκεφάλισαν.

Τα λείψανα της Αγίας Μαρίνας βρίσκονται στην Αθήνα, στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ενώ η χείρα της βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Η Αγία Αλεξάνδρα Φεοντόροβα (Αλίκη της Έσσης)

Η Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1872 ως πριγκίπισσα Αλίκη της Έσσης – Ντάρμστατ.  Ήταν σύζυγος του Νικολάου Β΄, τελευταίου Τσάρου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, και εγγονή της Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ασπάστηκε την ορθόδοξη πίστη, της δόθηκε το όνομα Αλεξάνδρα και, αφού δολοφονήθηκε μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειά της μετά την αιχμαλωσία τους από τους Μπολσεβίκους το 1918, αγιοκατατάχθηκε το 2000 ως Αγία Αλεξάνδρα, η το Πάθος Φέρουσα.

Η Αλεξάνδρα ήταν η τελευταία τσαρίνα της Ρωσίας.

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Σήμερα γιορτάζουν οι:

  • Μαρίνα, Μαρίνος
  • Αλίκη
  • Αλεξάνδρα, Αλεξία,  Αλέκα, Σάντρα, Σάσα.