Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 16 Ιουλίου

Giannis Dimitropoulos / SOOC

Ποιους Αγίους τιμά σήμερα η Εκκλησία

Τρίτη, 16 Ιουλίου, σήμερα. Σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τιμώνται ο Άγιος Αθηνογένης ο Ιερομάρτυρας ο Επίσκοπος Πηδαχθόης, οι Άγιοι Αντίοχος και Κυριάκος ο δήμιος οι Ομολογητές και Μάρτυρες και ο Άγιος Φαύστος ο Μάρτυρας.

Ο Άγιος Αθηνογένης γεννήθηκε στη Σεβάστεια της Καππαδοκίας. Ήταν γνωστός για τη θερμή πίστη του και τη φιλανθρωπική του δράση.

Ως επίσκοπος Πηδαχθόης είχε πλούσιο πνευματικό έργο. Άλλα όταν έγινε ο διωγμός επί Διοκλητιανού, ο Αθηνογένης με δέκα μαθητές του, τον Ριγίνο, τον Μαξιμίνο, τον Πατρόφιλο, τον Αθηνογένη, τον Αντίοχο, τον Άμμων, τον Θεόφραστο, τον Κλεόνικο, τον Πέτρο και τον Ησύχιο, συνελήφθη από τον ηγεμόνα Φηλίμαρχο, και αφού όλοι ομολόγησαν το Χριστό αποκεφαλίσθηκαν. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αθηνογένη βρίσκεται στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

Ο Άγιος Φαύστος έζησε στα χρόνια του άγριου διώκτη των χριστιανών, του αυτοκράτορα Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.). Δεν σταμάτησε ποτέ να κηρύσσει τον Χριστό.

Οι διώκτες τον συνέλαβαν (250 μ.Χ.) και τον καταδίκασαν σε σταύρωση. Τη φρικτή αυτή τιμωρία, υπέμεινε με αξιοθαύμαστη καρτερία.

Το μαρτύριο του κράτησε πέντε μέρες, μετά ευλογώντας και ευχαριστώντας το Θεό, παρέδωσε το πνεύμα του.

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Ευχές για την ονομαστική τους εορτή δέχονται σήμερα οι:

  • Αθηνογένης
  • Φαύστος