Skip to main content

Νομοθετική βελτίωση για τους δασικούς χάρτες

Παρατείνεται σε 105 μέρες, από 60 που προβλεπόταν αρχικά, το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με βελτιωτική νομοθετική αλλαγή, στην οποία προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η νομοθετική αλλαγή έγινε στην επίμαχη τροπολογίας για τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση, καθώς η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην κατάθεση της τροπολογίας σε κύρωση μνημονίου. Μάλιστα ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν την απόσυρσή της.

Τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος υπεραμύνθηκαν της άμεσης κατάθεσης της τροπολογίας, καθώς, όπως τόνισαν, λήγει σε εννέα μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες που θα αναρτηθούν και θα πρέπει να δοθεί παράταση, ώστε να διευκολυνθούν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι και κυρίως αγρότες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί με προχειρότητα, δημιουργώντας πρόβλημα στη μισή αγροτιά».

Για ανάγκη προσεκτικής προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, μίλησε ο ειδικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, δίνοντας έμφαση στα κληροτεμάχια, που αμφισβητούνται, όπως είπε, αν οι περιοχές κηρυχθούν αναδασωτέες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο «για πρωτόγνωρη δράση, έπειτα από 40 χρόνια για την ανάρτηση των δασικών χαρτών», κάτι που -πρόσθεσε- δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο αναπτυξιακός χάρτης της χώρας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα δίνει λύσεις σε μείζονα θέματα όπως τα κληροτεμάχια, θα κατοχυρώνει τις εκμεταλλεύσεις γης, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζεται η διαχείριση των δασών.

«Σχεδιάζουμε μια παρέμβαση, ώστε να αποσαφηνιστεί το τοπίο με τις αναδασωτέες περιοχές και τις καταπατήσεις, αλλά βελτιώνοντας τις διαδικασίες, να ενισχυθούν και οι αγρότες και να παίρνουν με πολύ πιο εύκολο τρόπο γη», τόνισε ο κ. Φάμελος.

Η τροπολογία έγινε τελικά δεκτή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Πηγή: ΑΜΠΕ