Skip to main content

ΗΠΑ: Πόσο αποτελεσματική θα είναι η ταξιδιωτική απαγόρευση για την Ευρώπη;

Σε μία σπάνια εμφάνισή του προς τον αμερικανικό λαό από το Οβάλ Γραφείο, και έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της επιδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρχικά είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις της κατάστασης, ανακοίνωσε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αυτή τη φορά για την Ευρώπη – αλλά όχι για τη Βρετανία.

Κουνώντας το δάχτυλο στις χώρες της Ε.Ε., οι οποίες όπως υποστήριξε δεν κινήθηκαν αρκετά γρήγορα στην αντιμετώπιση του «ξένου ιού», ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες, προκειμένου να μην πατήσουν σε αμερικανικό έδαφος νέα κρούσματα.

Μετά το διάγγελμα του Τραμπ, ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ άρχισαν να εργάζονται πυρετωδώς πάνω στις λεπτομέρειες των νέων ταξιδιωτικών περιορισμών, οι οποίες σε κάθε πρίπτωση παραμένουν ασαφείς εγείροντας ερωτηματικά για το αν τα νέα μέτρα είναι όντως τα πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση μία κρίσης που παίρνει τεράστιες διαστάσεις και στις ΗΠΑ.  

Ποιες χώρες επηρεάζονται

Οι περιορισμοί ισχύουν για τους περισσότερους ξένους που βρίσκονταν στις 26 χώρες του Ζώνης Σένγκεν 14 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τις εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία,  Σουηδία και Ελβετία.

Οι περιορισμοί δεν ισχύουν για Αμερικανούς πολίτες ή για μέλη της οικογένειάς τους ούτε για τη Βρετανία.  

Μετά την ομιλία του Τραμπ, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι ο περιορισμός δεν αφορά εμπορεύματα από την Ε.Ε. «Ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά», διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ είχαν ήδη αρνηθεί προσωρινά την είσοδο σε αλλοδαπούς που επισκέφθηκαν την Κίνα 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους στις ΗΠΑ, εξέδωσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για το Ιράν και είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις για  περιοχές της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας.

Το νέο μέτρο θα ισχύσει από την Παρασκευή και μολονότι έχει ισχύ 30 ημέρων, μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις περιστάσεις.

Θα είναι αποτελεσματικό;

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science,  η αποτελεσματικότητα των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Κίνα ήταν περιορισμένη, καθώς η ασθένεια είχε εξαπλωθεί ευρέως εντός της χώρας. Στις 23 Ιανουαρίου, Κινέζοι αξιωματούχοι απαγόρευσαν τα ταξίδια εντός και εκτός της Βουχάν, που υπήρξε η εστία του Covid-19. Έως τότε όμως, ο κορωνοϊός είχε εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις. Η απαγόρευση, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, καθυστέρησε μόνο την εξέλιξη της επιδημίας κατά τρεις έως πέντε ημέρες.

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Ντάνιελ Ντρέζνερ επίσης, από το Tufts University’s Fletcher School, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των νέων ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη. Είναι μάλλον «σταγόνα στον ωκεανό», δήλωσε στην Guardian, δεδομένου του αριθμού των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ (έως χθες ξεπερνούσαν τα 1.000).   

Την απόφαση του Αμερικανού προέδρου επέκρινε επίσης και το Δημοκρατικό Κόμμα εστιάζοντας περισσότερο στην έλλειψη διαγνωστικών τεστ, γεγονός το οποίο έχει παραδεχτεί και η κυβέρνηση Τραμπ.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου