Skip to main content

Καιρός: «Καμπανάκι» για το υψηλό επίπεδο θερμής επιβάρυνσης – Ποιες περιοχές χτυπούν «κόκκινο» (χάρτες)

(ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Για πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας σε πολλές περιοχές λόγω θερμής επιβάρυνσης προειδοποιεί το meteo.gr

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες για 5η συνεχόμενη ημέρα στη χώρα μας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά ακόμα και τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τη θερμή επιβάρυνση και τη σχετική επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM, πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται σήμερα κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Περαιτέρω αύξηση της επικινδυνότητας αναμένεται αύριο, Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, σε βόρεια και κεντρικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας σε περιφερειακές ενότητες και περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσος) και της Κ. Μακεδονίας (Σέρρες, Κιλκίς, Λαγκαδάς-Βόλβη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία), όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη.

(Πηγή: meteo.gr)

Σημειώνεται, ότι η μερική εξασθένηση της έντασης των ανέμων στο Αιγαίο σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της θερμής επιβάρυνσης ακόμα και σε ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, με την σχετική επικινδυνότητα να εκτιμάται σε υψηλό επίπεδο.

Η επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία – Συστάσεις προς τους πολίτες

Όπως επισημαίνει το meteo.gr, η έκθεση στην ακτινοβολία περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία. Για τον λόγο αυτό, συνίσταται ισχυρά η αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ιδιαίτερα μεταξύ 10:00 και 16:00, σε συνδυασμό με την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων προστασίας, όπως αυτά που καταγράφονται αναλυτικά στην επόμενη εικόνα.

(Πηγή: meteo.gr)

Οι τρεις φάσεις της κίνησης των αέριων μαζών

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της ΕΜΥ Θ. Κολυδάς, σε ανάρτησή του, αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη περιοχή μας είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με τις υφέσεις να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα βορειοδυτικά τμήματα και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τα κεντρικά και τα Βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, που επηρεάζουν και τη χώρα μας. Στον χάρτη που δημοσίευσε ο κ. Κολυδάς, αποτυπώνεται η κίνηση των αερίων μαζών σε τρεις φάσεις.