Skip to main content

Πυρκαγιά στην Κορινθία: Χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά με εστίες φωτιάς

Έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις με αμπέλια, ελιές, καθώς και δάσος

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Στιμάγκα της  Κορινθίας, που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης, και  έχει κάψει μεγάλες εκτάσεις με αμπέλια και ελιές, καθώς και δάσος. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος βρ’εθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς «έχει εστίες που θα δουλευτούν όλο το βράδυ από τους πυροσβέστες, τον δασάρχη και τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Η πυρκαγιά εξελίχθηκε μέσα σε ρεματιά με απότομες κλήσεις και πολύ πυκνή βλάστηση. Για την κατάσβεσή της, μετά την δύση του ήλιου, οπότε και καθηλώθηκαν τα εναέρια μέσα, επιχειρούσαν 159 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος και 49 οχήματα, ενώ συνέδραμαν και εθελοντές.

Νωρίτερα, εστάλη και μήνυμα από το 112, που ζητούσε από τους κατοίκους της περιοχής να είναι σε ετοιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι, η δύναμη της πυρκαγιάς είχε ανακοπεί από πυροσβέστες και πολίτες στη συνέχεια όμως «έφυγε» και πήγε σε χαράδρα.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, νωρίτερα είχε σημειώσει ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Ειδικότερα, κατά την επίσημη ενημέρωση,  στις 18:55 της Πέμπτης για τις δασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέφερε πως το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές στη χώρα.

Οι 45 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 5 πυρκαγιές.

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Στιμάγκα Κορινθίας ξεκίνησε και εξελίσσεται μέσα σε ρεματιά με απότομες κλήσεις και πολύ πυκνή βλάστηση, χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούνται οικισμοί», ανέφερε.

Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, των ΟΤΑ και όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΣ.

Άλλες πυρκαγιές

Νωρίτερα επίσης είχαν ξεσπάσει ακόμη δύο πυρκαγιές. Η μία στα Κιμμέρια της Ξάνθης , όπου εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους να κλείσουν παράθυρα και πόρτες ώστε να προστατευθούν από τους καπνούς. Η φωτιά καίει κοντά σε σπίτια, ωστόσο, δεν απειλείται ο οικισμός.

Πύρινο μέτωπο ξέσπασε και στο Βαρθολομιό Ηλείας  Επιτόπου έσπευσαν συνολικά 38 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 14 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν τρία ελικόπτερα.