Skip to main content

Ο Μενέντεζ διακήρυξε την «ανάστασή» του – Μετά ερωτεύτηκε…

Πώς έφτασε στην μοναχική-δεύτερη- δίκη για διαφθορά, ο άλλοτε πανίσχυρος γερουσιαστής

Όταν η πρώτη του υπόθεση, με κατηγορίες για διαφθορά, έληξε με κακοδικία το 2017, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ έστειλε ένα μήνυμα στους υποστηρικτές του από τα σκαλιά του δικαστηρίου του Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ: «Σήμερα είναι ημέρα ανάστασης».

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο ισχυρός πολιτικός των Δημοκρατικών της Γερουσίας άρχισε να βγαίνει με μια γοητευτική Λιβανέζα, πλην, με φίλους που επιθυμούσαν την επιρροή του γερουσιαστή. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε η δεύτερη, και κατά πάσα πιθανότητα τελευταία, πτώση του.

Τώρα, ο 70χρονος Μενέντεζ, βρίσκεται ξανά στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά που συνδέονται με τους νέους φίλους, με λίγους υποστηρικτές, και ελάχιστες ελπίδες να αποκαταστήσει την πολιτική του καριέρα.

Μενέντεζ και Ναντίν Αρσλανιάν, την οποία στην πορεία παντρεύτηκε, κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο δωροδοκιών και διαφθοράς.

«Τι πραγματικά γνώριζε ο Μπομπ;»

Οι εισαγγελείς έχουν φιλοτεχνήσει το πορτρέτο ενός ισχυρού παράγοντα εξουσίας ο οποίος, με τη βοήθεια της Αρσλανιάν, αντάλλαξε την επιρροή του αξιώματός του με χρυσό, μετρητά και μια νέα Mercedes-Benz Cabrio.

Η ομάδα του Μενέντεζ υποστηρίζει ότι  η Αρσλανιάν τον κρατούσε στο σκοτάδι σχετικά με τις φερόμενες δωροδοκίες. «Το ερώτημα είναι ένα: Τι πραγματικά γνώριζε ο Μπομπ» είπε ένας από τους δικηγόρους του γερουσιαστή.

Δύο επιχειρηματίες από το Νιου Τζέρσεϊ, ο Βαέλ Χάνα, και ο Φρεντ Ντέμπες που δικάζονται μαζί με τον Μενέντεζ  έχουν  αρνηθεί τις κατηγορίες. Η Αρσλανιάν η οποία έχει δηλώσει αθώα, αναμένεται να δικαστεί ξεχωριστά.

Η Ναντίν και οι φίλοι της

Στις αρχές του 2018, έχοντας αφήσει  τις κατηγορίες πίσω του, ο Μενέντεζ απογειωνόταν, αναφέρει η Wall Street Journal.

Στην Ουάσινγκτον, συνέχισε την πολιτική του άνοδο, υποσχόμενος εκδίκηση στους αμφισβητίες του. «Σε όσους έσκαβαν τον πολιτικό μου τάφο για να μπορέσουν να πάρουν τη θέση μου, ξέρω ποιοι είστε και δεν θα σας ξεχάσω», προειδοποίησε.

Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ο γερουσιαστής άρχισε να βγαίνει με την Αρσλανιάν, η οποία όπως και ο ίδιος ήταν διαζευγμένη. Ήταν εκθαμβωτική, είπε ο δικηγόρος του γερουσιαστή: ψηλή, όμορφη, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και κοσμοπολίτισσα.

Η Αίγυπτος, η Mercedes, και οι ράβδοι χρυσού

Μαζί με τη νέα του σύντροφο, στην ζωή του Μενέντεζ ήρθαν και οι φίλοι της.

Ο Βαέλ Χάνα, που είχε τακτικές επαφές  με Αιγύπτιους αξιωματούχους, είδε την ευκαιρία και την άρπαξε.

Κανονίστηκε συνάντηση μεταξύ Μενέντεζ και Αιγύπτιων αξιωματούχων στο γραφείο του πρώτου στη Γερουσία, για να συζητηθεί η στρατιωτική χρηματοδότηση των ΗΠΑ στην Αίγυπτο. Ο Μενέντεζ είχε μόλις ανακτήσει τη θέση ως πρόεδρος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο γερουσιαστής διαμεσολάβησε και υπέγραψε την πώληση πυρομαχικών αρμάτων μάχης, ύψους σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Αίγυπτο. Όχι χωρίς ανταλλάγματα, όπως κατηγορείται.

Σε μία άλλη περίπτωση, όταν η Αρσλανιάν, βρέθηκε χωρίς αυτοκίνητο, μετά από τροχαίο, ανέφερε στον έτερο φίλο της Χοσέ Ούριμπε, ότι θα ήθελε πολύ μία Mercedes C 300. Αλλά δεν είχε τα χρήματα. Ο άνδρας τελικά πλήρωσε για το αυτοκίνητο.

«Συγχαρητήρια, mon amour de la vie, είμαστε οι περήφανοι ιδιοκτήτες μιας Mercedes του 2019 ❤️», ήταν το μήνυμα της Αρσλανιάν  στον Μενέντεζ.

Ο Ούριμπε βεβαια είχε ένα αίτημα:  Θα μπορούσε ο γερουσιαστής να επηρεάσει μια ποινική υπόθεση που αφορούσε έναν συνεργάτη και μια έρευνα για έναν οικογενειακό φίλο;

Αίτημα είχε επιχειρηματίας Φρεντ Ντέμπες, που «χρύσωσε» το ζευγάρι με ράβδους χρυσού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς

Ήθελε βοήθεια για την τακτοποίηση ποινικών κατηγοριών που αντιμετώπιζε.

Τον Ιούνιο του 2022, ομοσπονδιακοί πράκτορες μπήκαν στο διώροφο σπίτι του ζευγαριού.  Μετά από έρευνα κατέσχεσαν όσα ήταν οι καρποί των εγκλημάτων του ζευγαριού, όπως τα χαρακτήρισαν οι εισαγγελείς.

Εκτός από τις πολύτιμες ράβδους, υπήρχαν χιλιάδες δολλάρια παντού. Ακόμη και μέσα σε ένα παπούτσι (φωτογραφία πάνω)

Του γυρίζουν την πλάτη

Μετά την πρώτη του δίκη, οι συνάδελφοι του Μενέντεζ, είχαν αποδεχθεί την επιστροφή του. Αλλά αυτή τη φορά, πήραν αποστάσεις, σοκαρισμένοι από την ιδιαιτερότητα και τη σοβαρότητα των κατηγοριών.

Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του αρχικά φάνηκαν ενωμένοι, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, προς και από το ομοσπονδιακό δικαστήριο. Αργότερα, το ζευγάρι υπέβαλε ξεχωριστές υπερασπιστικές θέσεις, με τον Μενέντεζ να υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε την πηγή του χρυσού στην ντουλάπα της συζύγου του.

Αφού η Αρσλανιάν δήλωσε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού νωρίτερα φέτος, ο δικαστής ενέκρινε το αίτημα να δικαστεί ξεχωριστά, για να της δώσει χρόνο να υποβληθεί σε θεραπεία.

Για τον Μενέντεζ, η τωρινή δίκη είναι μια μοναχική υπόθεση. Αυτή τη φορά, κανένας βουλευτής δεν θα καταθέσει υπέρ του.

Ακόμη και η Αρσλανιάν είναι «εξαφανισμένη».

naftemporiki.gr