Skip to main content

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Προσφυγή στον Άρειο Πάγο εξετάζει ο μεσίτης

Intime News/ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Τι αναφέρει σε δήλωσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του μεσίτη, που καταδικάστηκε με ποινή κάθειρξης 6 ετών

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (10/07), ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών η δίκη που αφορούσε τον κατηγορούμενο μεσίτη για την πράξη της θανατηφόρου σωματικής βλάβης κατά του Ζαχαρία Κωστόπουλου. 

Ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στον Άρειο Πάγο για αναίρεση της απόφασης του εφετείου.

Ο κατηγορούμενος, του οποίου οι ισχυρισμοί δεν έλαβαν χώρα από τον Εισαγγελέα αλλά και από το δικαστήριο, κρίθηκε ένοχος με ποινή κάθειρξης 6 χρόνια.

Δίκη για Ζακ Κωστόπουλο: Σε 5 έτη κάθειρξης καταδικάστηκε ο κοσμηματοπώλης – 6 έτη ο μεσίτης

Ολόκληρη η δήλωση συνηγόρου του μεσίτη

«Ο εντολέας μου κρίθηκε ένοχος για την αποδιδόμενη πράξη με αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης του προτέρου συννόμου βίου και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών. Δυστυχώς, τόσο από την πλευρά του κ. Εισαγγελέως όσο και από την πλευρά του δικαστηρίου δεν έλαβε χώρα η απαιτούμενη αξιολόγηση των ισχυρισμών του κατηγορουμένου.

Το δικαστήριο παρ’ όλο που αποφάσισε να μειώσει την ποινή από τα 10 στα 6 έτη κάθειρξης, κατόπιν αναγνώρισης της ελαφρυντικής περίστασης, προσπέρασε δίχως αιτιολογία το γεγονός ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της πράξης του κατηγορουμένου Αθανασίου Χορταριά και του επελθόντος θανάτου του κατηγορουμένου.

Το δικαστήριο προσπέρασε το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής έκθεσης που ανέφερε ρητά πως ουδέν των χτυπημάτων που έφερε ο εκλιπών ήταν θανατηφόρο. Ακόμη, προσπέρασε τους ισχυρισμούς περί άμυνας και κατάστασης ανάγκης που βρισκόταν ο κατηγορούμενος την στιγμή εκείνη, όπως προέκυψε από τις καταθέσεις της πλειοψηφίας των αυτόπτων μαρτύρων.

Επίσης, το δικαστήριο προσπέρασε ότι ο θάνατος του εκλιπόντος επήλθε από ισχαιμία του μυοκαρδίου που ουδείς εκ των ειδικών μπόρεσε σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας να οριοθετήσει από πού εκκίνησε το ιατρικό στρες (όπως αποκαλείται) όπου και πυροδότησε αυτή την ισχαιμία που επέφερε τον θάνατο.

Ενώ το δικαστήριο μπόρεσε με σχετική ευκολία να προσπεράσει όλα τα ανωτέρω, ωστόσο δεν μπόρεσε να προσπεράσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν εντός και εκτός δικαστικής αιθούσης από συγκεκριμένες οργανώσεις που μοναδικό στόχο είχαν να μετατρέψουν το ανώτερο δικαστήριο ουσίας σε λαϊκό δικαστήριο.

Επρόκειτο για μια δίκη με συνεχείς επιθέσεις προς το πρόσωπο του εντολέως μου και της οικογένειάς του, αλλά ακόμη και με επιθέσεις κατά των μελών τόσο του δικαστηρίου όσο και κατά των συνηγόρων υπεράσπισης. Είναι προφανές ότι δυστυχώς η δικαιοδοτική κρίση δεν επέλεξε να προχωρήσει στην έκδοση μια δίκαιης απόφασης, αλλά επέλεξε να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ωστόσο, εν προκειμένω, ένα κοινό περί δικαίου αίσθημα εκφρασμένο από συγκεκριμένες μειονότητες οι οποίες αδιαφορούν πλήρως για την ορθή απονομή δικαιοσύνης ως θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κάποιοι γνωστοί άγνωστοι οι οποίοι δήθεν εκπροσωπούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατ’ επανάληψη προχώρησαν σε ύβρεις, απειλές, χειρονομίες, γιουχαρίσματα και επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη σεβασμού σε κάθε παράγοντα της δίκης μεσούσης της ποινικής διαδικασίας.

Κάποιοι γνωστοί άγνωστοι που δήθεν παρακολουθούσαν την εξέλιξη της δίκης, ωστόσο εν τέλει συνάγεται ότι τελούσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία προκειμένου να εκφοβίσουν τα μέλη της έδρας, μετατρέποντας τη δικαστική αίθουσα σε αρένα, καταβαραθρώνοντας τη συνταγματική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης η οποία εκτελεί αποφάσεις στο όνομα του ελληνικού λαού.

Ο κατηγορούμενος έθεσε εαυτόν, με την παρουσία του, στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης η οποία στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων κι αυτό όχι γιατί εξέδωσε μια απόφαση εις βάρος του, αλλά επειδή δεν αξιολόγησε με τα εργαλεία του δικαίου την ποινική απαξία των όσων έπραξε.

Δυστυχώς, σήμερα δεν νίκησε η δικαιοσύνη αλλά η αδικία, σε βάρος ενός ανθρώπου που από την πρώτη στιγμή έδειξε την εμπιστοσύνη του στην δικαστική εξουσία. Αναμένουμε τη δημοσίευση και καθαρογραφή της απόφασης και επιφυλασσόμαστε άμεσα στην άσκηση του ενδίκου μέσου της αναιρέσεως ενώπιον του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου».

naftemporiki.gr