Skip to main content

Κύκλωμα εκβιαστών: Δωροδοκίες – εξπρές με ραντεβού στο ημίφως

Πολυπλόκαμο το κύκλωμα των εκβιαστών

Με δωροδοκίες – εξπρές δημοσίων υπαλλήλων άπλωναν τα πλοκάμια τους τα ηγετικά μέλη του κυκλώματος εκβιαστών που πουλούσαν «προστασία» σε καταστηματάρχες έναντι παχυλών αμοιβών.

Η συναλλαγή, διαρκούσε λίγα δευτερόλεπτα και πραγματοποιούνταν είτε σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να φαίνονται τυχαίες, είτε σε κλειστούς χώρους όπου θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιος:

Τουαλέτες καταστημάτων ή και αυτοκίνητα. Το κύκλωμα είχε προβλέψει να υπάρχουν και τσιλιαδόροι προκειμένου να μην υπάρξουν πιθανώς «ύποπτα» άτομα σε κοντινούς χώρους που θα μπορούσουν να υπάρξουν μάρτυρες της δωροδοκίας.

Με λογική «νύχτας»

Ο τρόπος εκβίασης δεν διέφερε και πολύ από τα προβλεπόμενα της «προστασίας» στη νύχτα. Σε περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι, δεν δέχονταν να ενταχθούν υπό την «προστασία» της οργάνωσης, τα διευθυντικά στελέχη τους απειλούσαν ότι θα διενεργηθούν εκ νέου έλεγχοι στις επιχειρήσεις τους και ότι θα τους βεβαιωθούν παραβάσεις.

Εν ολίγοις την απειλή φυσικής βίας ή φθοράς περιουσίας αντικαθιστούσε η απειλή του «νόμου», όπως τουλάχιστον τον ερμήνευαν τα μέλη των εκβιαστών.

Από την ενημέρωση της αστυνομίας την περασμένη Κυριακή προκύπτει ότι για την υπόθεση συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 9 υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της, χωρίς διαρκή συμμετοχή.

Η διάρθρωση της οργάνωσης αποδεικνύεται πάντως πολυπλόκαμη καθώς μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ως εμπλεκομένους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο:

Ιστορικό διετίας

Όσον αφορά το χρονικό εύρος της δράση του κυκλώματος, φαίνεται να υπάρχει ιστορικό τουλάχιστον διετίας.

Σε δηλώσεις της (στον τηλεοπτικό σταθμό Mega) η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, «μόνο από τον Απρίλιο του 2024, 47 περιπτώσεις έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ επεσήμανε πως η έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων δεν θα σταματήσει εδώ.

«Έχουν βρεθεί πάνω από 400.000 ευρώ. Φαίνεται ότι η δράση τους ξεκινά σίγουρα από το 2023», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως σε πολλές περιπτώσεις δεν προσέγγιζε το κύκλωμα τους ιδιώτες αλλά οι ιδιώτες μάθαιναν ότι υπάρχει το κύκλωμα και για να αποφύγουν την επιβολή προστίμου προσέγγιζαν οι ίδιοι το κύκλωμα να το χρηματίσουν».

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» είχε έγραψε στην καταγγελία του, τον Απρίλιο, ο επιχειρηματίας από το κέντρο της Αθήνας. Περιέγραψε μια κυρία που συστήνεται ως Νάνσυ, η οποία λέει στους μαγαζάτορες ότι μπορεί να μεσολαβήσει, ώστε να μη σφραγιστεί η επιχείρηση τους, αλλά εννοείται με το αζημίωτο.

Οι αδιάφθοροι της ελληνικής αστυνομίας, που ανέλαβαν δράση, ξεσκέπασαν μια πολυμελή συμμορία από ιδιώτες και δημοσίους υπαλλήλους, με αρχηγoύς μια 43χρονη γυναίκα από την Πάτρα και έναν 64χρονο άνδρα από την Αθήνα, ο οποίος είχε ως βασικό ρόλο την καθοδήγηση Τμηματάρχη Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος, για να δρα στο πλαίσιο της οργάνωσης.

Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους του υπουργείου Πολιτισμού, βρίσκεται και ένας αρχιτέκτονας-μηχανικός που έκανε εξυπηρετήσεις έναντι αδράς αμοιβής σε ιδιοκτήτες καταστημάτων, ξενοδοχείων και σπιτιών που έκαναν οικοδομικές εργασίες.

Αλλαγές στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου

Σε σαρωτικές αλλαγές και μετακινήσεις στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής προχωρά άμεσα ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, μετά και τη σύλληψη συνολικά 12 υπαλλήλων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, για ανάμιξή τους στο κύκλωμα εκβιαστών.

Με την κοινοποίηση της έρευνας των διωκτικών αρχών και οι 12 εμπλεκόμενοι,τέθηκαν άμεσα σε αργία Εννέα εξ αυτών, εργάζονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και οι τρεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα.

Μετά την πρόσφατη «σκούπα» στη Διεύθυνση Μεταφορών, ο περιφερειάρχης στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Στοχος είναι η απόλυτη διαφάνεια, ενώ με τροποποίηση των εσωτερικών διαδικασιών δεν θα αφήνεται κανένα περιθώριο στην εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών.

Οι επικείμενες αλλαγές δρομολογούνται στους παρακατω τρεις άξονες:

– Θεσπίζονται δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα διαφθοράς

– Ενισχύεται η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η οποία αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση από Τμήμα που ήταν μέχρι σήμερα

– Αλλάζει ο τρόπος συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή.