Skip to main content

Κύκλωμα εκβιαστών: Πλοκάμια και στην Περιφέρεια Αττικής

Και δώδεκα επόπτες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, φέρεται να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση - Σε άμεση αργία

Πολυπλόκαμο αποδεικνύεται το κύκλωμα εκβιαστών, με διάρθρωση μαφίας, σε βάρος καταστηματαρχών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, ανάμεσά τους δρούσαν και 12 επόπτες Δημόσιας Υγείας, των υπηρεσιών υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής. Εννέα εξ αυτών, εργάζονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και οι τρεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα.

Με την κοινοποίηση της έρευνας των διωκτικών αρχών και οι 12 εμπλεκόμενοι τέθηκαν άμεσα σε αργία.

Παράλληλα, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, τίθενται άμεσα σε αναστολή καθηκόντων δύο υπάλληλοι του ΥΠΠΟ, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα. Και οι δύο ήταν κομματικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που οδήγησε στην άμεση αναστολή της κομματικής τους ιδιότητας.

Κύκλωμα εκβιαστών στον Δήμο Αθηναίων: Η αρχηγός «Νάνσυ» από την Πάτρα, οι δημοτικοί αστυνομικοί και τα σημειωματάρια – φωτιά

Εντωμεταξύ οδηγούνται αύριο στον ανακριτή οι 14 δημοτικοί αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν ήδη συλληφθεί με την διαδικασία του αυτόφωρου. 

Τι αποκάλυψαν οι έρευνες

Για πάνω από 2,5 μήνες οι Αδιάφθοροι της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν γίνει η σκιά τους, συγκεντρώνοντας στοιχεία, που οδήγησαν στη σύλληψή τους. Στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκαν μεταξύ άλλων Επιπλέονδύο σημειωματάρια – «φωτιά». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open το ένα σημειωματάριο το είχε επάνω της η φερόμενη ως αρχηγός του κυκλώματος. Σε αυτό αναφέρονται αναλυτικά καταστήματα και δόσεις, που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες.

Σειρά φωτογραφιών – ντοκουμέντων ήρθαν στο φως, από συναντήσεις, στις οποίες ανταλλάσσονται φάκελοι με χιλιάδες ευρώ. Μάρτυρες κάνουν λόγο για εκβιασμούς δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που άρχισαν ήδη από την περίοδο της πανδημίας.

Εγκέφαλος του κυκλώματος, ήταν μία 43χρονη από την Πάτρα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ φέρεται να έχει σχέση με έναν από τους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας, ο οποίος είναι επίσης ψηλά στην ιεραρχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ είχε εμπλακεί και σε απάτη με ασφαλιστική.

Σαρωτικές αλλαγές στις ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής

«Μηδενική ανοχή σε κάθε παράνομη ενέργεια, που αμαυρώνει το κύρος της Περιφέρειας και προσβάλλει τους πολίτες» ήταν το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος επιβλέπει προσωπικά όλες τις αλλαγές που προωθούνται στην υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας.

Ο περιφερειάρχης σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πρώτη στιγμή ενημερωνόταν για την πορεία των ερευνών, συμβάλλοντας στην έκβασή τους.

Μετά την πρόσφατη «σκούπα» στη Διεύθυνση Μεταφορών, ο περιφερειάρχης στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Στοχος είναι η απόλυτη διαφάνεια, ενώ με τροποποίηση των εσωτερικών διαδικασιών δεν θα αφήνεται κανένα περιθώριο στην εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών.

Οι επικείμενες αλλαγές δρομολογούνται στους παρακατω τρεις άξονες:

– Θεσπίζονται δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα διαφθοράς

– Ενισχύεται η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η οποία αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση από Τμήμα που ήταν μέχρι σήμερα

– Αλλάζει ο τρόπος συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή.