Skip to main content

Ερυθρά Θάλασσα: Η στιγμή που η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αποκρούει drone των Χούθι (βίντεο)

Ο συναγερμός ήχησε την ώρα που ο Ολλανδός διοικητής έκανε επίσκεψη εργασίας στην φρεγάτα

Βίντεο ντοκουμέντο δόθηκε στη δημοσιότητα από τη στιγμή που η φρεγάτα ΨΑΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε drone των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φρεγάτα ΨΑΡΑ έγινε στόχος τεσσάρων Μη Επανδρομένων Αεροχημάτων που είχαν εκτοξευθεί από το έδαφος της Υεμένης.

Η κατάρριψη των δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων  πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα με τη χρήση του συστήματος antidrone που έχει τοποθετηθεί από την ΕΑΒ του ενός αλλά και με το πυροβόλο των 5 ιντσών που διαθέτει του δεύτερου, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Ενώ τα άλλα δύο άλλαξαν πορεία.

Βίντεο από την κατάρριψη

Σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας το βίντεο τραβήχτηκε από την ολλανδική φρεγάτα Karel Doorman – πλοίο γενικής υποστήριξης που συμμετέχει στην επιχείρηση- και βρισκόταν στην περιοχή.

Η επίθεση έλαβε χώρα μόλις μία ημέρα μετά που την επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον ΑΓΕΝ  μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ σε λιμένα στο Τζιμπουτί.

Στο πολεμικό πλοίο κατά τη διάρκεια της επίθεσης επέβαιναν, μεταξύ του πληρώματος, 3 μέλη του ολλανδικού προσωπικού, μεταξύ των οποίων και ο Ολλανδός διοικητής της επιχείρησης αντιπλοίαρχος George Pastoor.

Ελεύθερη διέλευση

Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ αποσκοπεί στην προώθηση της ελεύθερης διέλευσης και την προστασία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, του Ινδικού Ωκεανού και του Κόλπου.

Όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, οι Κάτω Χώρες έχουν άμεσο συμφέρον από την ασφαλή και απρόσκοπτη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω θαλάσσης.

Επί του παρόντος, αυτή η ελεύθερη διέλευση απειλείται σοβαρά από τις επιθέσεις των Χούθι. Αυτοί επιτίθενται σε φορτηγά πλοία από την Υεμένη χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και (βαλλιστικούς) πυραύλους.