Η αστυνομία της Γεωργίας πραγματοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί έφοδο στα γραφεία του κόμματος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Νίκα Μέλια και τον έθεσε υπό κράτηση, βαθαίνοντας την πολιτική κρίση που οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην παραίτηση του πρωθυπουργού.
Δεκαεπτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στα γραφεία του κόμματος, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Οι υποστηρικτές του Μέλια χρησιμοποίησαν έπιπλα για να οχυρωθούν μέσα στα γραφεία, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση αερίων. Έφυγαν παίρνοντας μαζί τους τον Μέλια.
Ο Μέλια, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (UNM), κατηγορούνταν ότι υποκίνησε βίαια επεισόδια στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιουνίου 2019, μια κατηγορία την οποία απορρίπτει υποστηρίζοντας πως έχει πολιτικά κίνητρα.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως δεν είχε άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιήσει μέτρα καταναγκασμού, καθώς ακτιβιστές αγνόησαν πολυάριθμες προειδοποιήσεις να μην εμποδίσουν το έργο της αστυνομίας και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο.
Το υπουργείο ανέφερε επίσης σε χωριστή ανακοίνωση πως το σύστημα πληροφορικής του δέχθηκε πλήγμα από κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε από το εξωτερικό.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ανησυχεί βαθιά για τη σύλληψη του Μέλια και εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «αγνοήθηκε» η έκκλησή της για αυτοσυγκράτηση και διάλογο.
«Σήμερα η Γεωργία έκανε πίσω στον δρόμο της για να γίνει μια ισχυρότερη δημοκρατία στην ευρωατλαντική οικογένεια χωρών», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία σε δήλωση που εξέδωσε.
Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες για να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών.
«Η λογική της κλιμάκωσης παίρνει το πάνω χέρι. Η πολιτική κρίση βαθαίνει», έγραψε στο Twitter ο ευρωπαίος πρεσβευτής Καρλ Χάρτσελ.
Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο έδωσε εντολή να συλληφθεί ο Μέλια λέγοντας πως δεν κατέβαλε εγγύηση. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τότε πως αναβάλλει την εκτέλεση της εντολής για τη σύλληψή του μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκιόργκι Γκαχαρία.
Ο Γκαχαρία παραιτήθηκε αιφνιδίως στις 18 Φεβρουαρίου λέγοντας πως έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας μιας διαφωνίας με την ομάδα του σχετικά με τη διαταγή για τη σύλληψη του Μέλια.
Ο Γκαχαρία είχε δηλώσει πως η σύλληψη του Μέλια είναι απαράδεκτη, από τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος να τροφοδοτήσει πολιτικές διαιρέσεις στη Γεωργία. Αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ, το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ηρακλή Γκαριμπασβίλι, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός στο διάστημα 2013-2015.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP