Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 5 Ιουλίου

Giannis Dimitropoulos / SOOC

Δείτε τη μνήμη ποιων Αγίων τιμάει σήμερα η Εκκλησία

Παρασκευή, 5 Ιουλίου, σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Οσίου Αθανασίου του εν Αγίω Όρει Άθω και του συν αυτώ έξι μαθητές.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν επίσης ο Όσιος Λαμπαδός και ο Άγιος Κυπριανός ο Νέος Οσιομάρτυρας.

Ο Ιερομάρτυρας Κυπριανός γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς, στο χωριό Κλειστό (ή Κλειτσός ή Κλητζός) των Άγραφων του τέως δήμου Κτημενίων. Πήγε στο Άγιον Όρος και έμεινε στο κελλί του Αγίου Γεωργίου κοντά στο μοναστήρι Κουτλουμουσίου. Εκεί διέπρεψε στις αρετές και έγινε υπόδειγμα μεταξύ των πατέρων. Πήγε στη Θεσσαλονίκη και κήρυξε με καταπληκτική τόλμη μπροστά στον κριτή την πίστη στον Χριστό. Προέτρεψε μάλιστα και τους εντός του κριτηρίου, και αυτόν τον ίδιο τον κριτή, να αρνηθούν το Μωάμεθ. Τον πέρασαν για τρελό και τον έδιωξαν. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί μπήκε στο παλάτι και κήρυξε με το ίδιο θάρρος τον Χριστό μπροστά στον Βεζίρη. Στις 5 Ιουλίου του 1679 μ.Χ. ήμερα Σάββατο, τον αποκεφάλισαν στο Φανάρι.

Ο Όσιος Αθανάσιος ο εν Άθω γεννήθηκε στην Τραπεζούντα σε εύπορη οικογένεια. Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη και κάποια στιγμή του γεννήθηκε ο πόθος για ασκητική ζωή. Κάποια στιγμή πήγε στο Άγιο Όρος, όπου μεταξύ άλλων δημιούργησε την ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας. Όταν υπήρξε ανάγκη να μετασκευαστεί η οροφή του Ναού της Μονής, ο Όσιος ανέβηκε και αυτός μαζί με άλλους αδελφούς της μονής για να τη φτιάξουν. Η οροφή όμως κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε.

Ο όσιος Λαμπαδός διακρινόταν για την πραότητα, τη σύνεση και την υπομονή του. Βοηθούσε πολύ τους φτωχούς και τους πάσχοντες. Ασκήτεψε και πέθανε εν ειρήνη.

Ποιοι έχουν την ονομαστική τους εορτή

Σήμερα ακούνε «χρόνια πολλά» οι:

  • Κυριακή, Κυριακίτσα, Κική, Κίτσα, Κορίνα, Ντομένικα, Σάντυ
  • Ύρια, Ια, Κυριάκος, Κίτσος
  • Οδυσσέας, Οδύσσεια
  • Λαμπαδός, Λαμπαδία, Λαμπαδίνα, Λαμπαδή.