Συμφωνία για την κατασκευή σμήνους ελληνικών πολυφασματικών δορυφόρων παρατήρησης γης υψηλής ευκρίνειας, στο πλαίσιο του Ελληνικού Διαστημικού Προγράμματος υπέγραψαν η Open Cosmos και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η κατασκευή ενός προηγμένου σμήνους δορυφόρων και αποδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των διαστημικών προγραμμάτων, την παραγωγή οικονομικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πολίτες γενικότερα. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τους ελληνικούς δορυφόρους θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση της ρύπανσης των θαλασσών και την αύξηση της αποδοτικότητας της γεωργίας.
Δ. Παπαστεργίου: Επενδύουμε στο διάστημα
Η σύμβαση υπογράφηκε σε ανοιχτή επίσημη τελετή παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι «υλοποιούμε ως χώρα για πρώτη φορά ένα τέτοιο διαστημικό πρόγραμμα κι αυτό έχει τεράστια σημασία, καθώς το σχεδιάσαμε εξαρχής, ώστε να ανταποκριθούμε σε μια σειρά από κρίσιμες εθνικές ανάγκες. Μέσω της ανάπτυξης σμήνους μικροδορυφόρων θα διαθέτουμε πολύτιμα δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τα οποία θα συμβάλλουν στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικών σε σημαντικούς τομείς, όπως η πολιτική προστασία. Για παράδειγμα, με τους εφτά αυτούς μικροδορυφόρους θα έχουμε πολυφασματικά δεδομένα που θα καλύπτουν καθημερινά όλη την ελληνική επικράτεια. Με αυτόν τον τρόπο θα παρακολουθούμε τις διαχρονικές μεταβολές του περιβάλλοντος. Σε μια εποχή που συνεχώς βιώνουμε παγκοσμίως τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και επενδύουμε στο διάστημα αποκτώντας μια μοναδική “τεχνολογική εργαλειοθήκη”. Με τη βοήθεια της θα προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και τη φύση. Παράλληλα, μέσω τους προγράμματος ενισχύεται η ελληνική διαστημική βιομηχανία με σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία».
Ιδρυτής Open Cosmos: Τιμή μας που επιλεγήκαμε για ένα τόσο κρίσιμο πρόγραμμα
Από την πλευρά του, ο Rafel Jorda Siquier, ιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος της Open Cosmos επεσήμανε ότι «θεωρούμε τιμή μας και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι στην Open Cosmos που επιλεγήκαμε για ένα τόσο κρίσιμο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αντιμετωπίσαμε τον ανταγωνισμό μερικών από τους κορυφαίους παίκτες της βιομηχανίας του διαστήματος παγκοσμίως, και το γεγονός ότι εξασφαλίσαμε αυτό το έργο είναι μια απόδειξη της της σκληρής δουλειάς όλων στην Open Cosmos και της προηγμένης δορυφορικής τεχνολογίας. Η εκτέλεση αυτού του έργου θα μας τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή των παρόχων δορυφορικών δεδομένων, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασίες και αναπτύσσοντας το OpenConstellation».
S. Cheli (ESA): Μοναδική ικανότητα να μεγιστοποιούμε το όφελος των πρωτοβουλιών αυτών
Και η Simonetta Cheli, διευθύντρια των προγραμμάτων Παρατήρησης Γης στην ESA από την δική της πλευρά υπογράμμισε ότι «η ανάθεση της ανάπτυξης του ελληνικού αυτού προγράμματος στην Open Cosmos αποτελεί απόδειξη της συνεχούς δέσμευσης της Υπηρεσίας να υποστηρίζει εθνικές πρωτοβουλίες των κρατών-μελών της ESA, σε στενή συνεργασία με τις αρχές της κάθε χώρας και σε στενά χρονικά περιθώρια. Η ESA έχει τη μοναδική ικανότητα να μεγιστοποιεί το όφελος όλων αυτών των πρωτοβουλιών παρέχοντας ένα ενιαίο πλαίσιο για την ανταλλαγή παρατηρήσεων μεταξύ των κρατών-μελών και προς όφελός τους».
Για ένα «σημαντικό οικοσύστημα συνεργατών και παρόχων υπηρεσιών σε κάθε χώρα που είμαστε παρόντες, και η Ελλάδα σίγουρα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση» ανέφερε η δρ Μαρία Καλάμα, διευθύντρια της Open Cosmos Agean. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνεργάτες μας για τη συμβολή τους στην εξασφάλιση αυτού του έργου, και ιδιαίτερα τους κύριους συνεργάτες μας στην Ελλάδα, Nova ICT, EMTECH-Space, Libre Space Foundation, Planetek Hellas, Adamant Composites και Priority Consultants».
Να αναφέρουμε ότι «η Open Cosmos, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη διαστημική εταιρεία στην Ευρώπη, έχει ιδρύσει νέο γραφείο στην Ελλάδα και ιδρύει εργοστάσιο κοντά στην Αθήνα για τη συναρμολόγηση δορυφόρων και την κάλυψη των τοπικών και διεθνών αγορών. Αυτή η επένδυση στην ανάπτυξη ικανοτήτων συμβαδίζει με τη στρατηγική της Ελλάδας για την ενίσχυση της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας, προάγει τη τη δημιουργία θέσεων εργασίας και προσελκύει εξειδικευμένους επαγγελματίες».
Το Εθνικό Διαστημικό πρόγραμμα της Ελλάδας
Tο πρόγραμμα αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου Εθνικού Διαστημικού Έργου της Ελληνικής Κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει επίσης αγορά δεδομένων και ικανοτήτων σε δορυφόρους – ραντάρ (Synthetic Aperture Radar) και θερμικών δεδομένων (Thermal Infrared). Το πρόγραμμα έχει τρεις κύριους στόχους:
- Την ενίσχυση των ελληνικών ικανοτήτων στις δορυφορικές τεχνολογίες.
- Την παροχή δεδομένων από το διάστημα με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους Έλληνες πολίτες.
- Τη σύναψη διεθνών συνεργασιών, ενισχύοντας τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ανταλλάσσει δορυφορικά δεδομένα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους της.