Skip to main content

Απάντηση Κοτζιά στον Σαμαρά: Ο ίδιος υπέγραφε κείμενα που κατονόμαζαν τη γείτονα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Ανάρτηση του πρώην ΥΠΕΞ

Στον Αντώνη Σαμαρά και στα όσα είπε στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε με ανάρτησή του ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Εχει δίκαιο ο Αντωνης Σαμαράς που θέλει να καταργηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών αφου ενοχλεί την ακροδεξιά στα Σκόπια. Και ακόμα πιο σωστό είναι η επιστροφή στην εποχή που ο ίδιος στην ΕΕ υπέγραφε κείμενα που κατανόμαζαν την γείτονα χώρα νέτα σκέτα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”», ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ.

Η κριτική Σαμαρά

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή ομιλία του ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε τα εξής για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης:

«Προειδοποίησα και για την ανάγκη σταδιακής απεμπλοκής μας από την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, την  οποία τα Σκόπια από την αρχή δεν τήρησαν, όπως δεν είχαν τηρήσει  ούτε την Ενδιάμεση Συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γνωρίζω καλά τι σημαίνει η άσκηση πιέσεων από “φίλους”, ασφαλώς για το δικό τους συμφέρον. Και στον Κώστα Καραμανλή ασκήθηκαν, αλλά είπε το “όχι” στο Βουκουρέστι. Και σε εμένα, αλλά το ξέκοψα από την αρχή και δεν επανήλθαν ποτέ.

Είναι λοιπόν η Συμφωνία των Πρεσπών που τροφοδοτεί τον εθνικισμό και τις βλέψεις κάποιων συνδυασμών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Αυτή ήταν η σταθερή  άποψη και του ιδρυτή μας,  Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Προέδρου της Δημοκρατίας που δακρύζοντας είχε πεί “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”.

Μόλις προχθές, η Σκοπιανή πρόεδρος της Δημοκρατίας Σιλιάνοφσκα διατράνωσε δημοσίως το αλυτρωτικό δόγμα: συναντήθηκε, είπε, με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου». Τι άλλο πρέπει να ακούσουμε για να ξυπνήσουμε επιτέλους;»