Skip to main content

Πύρινος εφιάλτης διαρκείας: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κω – Μάχη με τις πυρκαγιές και σε Χίο, Κρήτη

kosnews24.gr

Ολονύχτια ήταν η μάχη των επίγειων δυνάμεων - Ρίψεις νερού σήμερα από ελικόπτερα

Με ρίψεις νερού από ελικόπτερα συνεχίζεται σήμερα το πρωί η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε Κω, Χίο και Κρήτη. Και στα τρία μέτωπα δόθηκε ολονύχτια μάχη.

Καλύτερη είναι η εικόνα στην Κω, μετά τον χθεσινό εφιάλτη. Στις 02:00 τα ξημερώματα ήταν σε ύφεση και στις 05:00 το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο. Ωστόσο επιμένουν διάσπαρτες εστίες στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας και γίνονται αυτή την ώρα ρίψεις νερού από εναέρια μέσα. Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο. Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές για να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις και να ελέγξουν την κατάσταση.

Χθες εκκενώθηκε η Καρδάμαινα. Σύμφωνα με το kosnews24.gr οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόλαβαν τη φωτιά σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Στη Βασιλική της Καρδάμαινας οι φλόγες έφτασαν σε αυλές, αλλά δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για καμένα σπίτια.

Στάχτη έγιναν δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Οι κάτοικοι είχαν λάβει μήνυμα 112 να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια. Κάτοικοι και επισκέπτες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε σχολικά κτίρια και στο γήπεδο της περιοχής.

Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι του χωριού Καρδάμαινα έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους από νωρίς το πρωί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η επιστροφή και των τουριστών στα καταλύματά τους. Συγκλονιστική ήταν η βοήθεια που προσέφεραν οι Κώοι στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Καρδάμαινα χθες το απόγευμα. Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης για τους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν στο γήπεδο Αντιμάχειας και στα σχολεία της Αντιμάχειας όλο το βράδυ, ενώ επιστρατεύτηκε και το κλειστό γυμναστήριο στην πόλη της Κω για την φιλοξενία τους.

Στο σημείο επιχείρησαν 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

kosnews24.gr
kosnews24.gr

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα δημοτικά κτίρια της Αντιμάχειας για τη φιλοξενία των ανθρώπων που αναγκάστηκα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή τουριστικά καταλύματα της περιοχής. Πρόκειται για τα σχολικά συγκροτήματα Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και την αίθουσα της Κοίμησης. Εκεί συγκεντρώνονται και είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερά, χυμοί και τρόφιμα.

Kosnews24.gr
kosnews24.gr

Μαίνεται η μάχη και στη Χίο

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά από χθες στις 10:30 το πρωί στην Σιδηρούντα Χίου. Ρίψεις με νερό έχουν αρχίσει από νερό το πρωί δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη Καντέρ. 154 πυροσβέστες με 27 οχηματα και δεκάδες εθελοντές δίνουν επίσης μάχη.

Ένας 63χρονος συνελήφθη ως υπαίτιος για τη φωτιά. Κρατείται και θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα. Στο νοσοκομείο με ελαφρά εγκαύματα μεταφέρθηκαν 4 πυροσβέστες και ένας εθελοντής, συνταξιούχος πυροσβέστης.

Νέα φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης

Τα ξημερώματα ξέσπασε νέα φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση,  στην περιοχή Γεράκι της Δημοτικής Ενότητας Καστελλίου, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο σημείο επιχειρούν 75 πυροσβέστες. Δύο αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε σημείο που δεν απειλεί κατοικημένη έκταση.