Skip to main content

Πυρκαγιές: Εκκενώσεις στην Κω- Μάχη με δύο μέτωπα στη Χίο

Πηγή φωτ.: kosnews24

Συνελήφθη ένας 63χρονος ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς στη Χίο

Δύσκολη είναι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα σε Χίο και Κω που ξέσπασαν την Δευτέρα και μέχρι τα μεσάνυχτα ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Έκκληση για βοήθεια από εθελοντικές ομάδες έκανε ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, ενώ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε: Η Κως δοκιμάζεται.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης στη Χίο, μάλιστα, τραυματίστηκαν ελαφρά 5 πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης.

Την ίδια στιγμή, το ανακριτικό της Πυροσβεστικής προχώρησε στην σύλληψη 63χρονου, για πρόκληση πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο

Αναλυτικά:

ΣΤΗΝ ΚΩ

Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες το πρωΐ, στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Καθώς κινείται προς το παραλιακό μέτωπο  λόγο εκκενώθηκε το χωριό Καρδάμαινα. Μηνύματα του 112 εστάλησαν προς όσους βρίσκονταν στην περιοχή, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Αντιμάχεια. Κάτοικοι και επισκέπτες  μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, με μέριμνα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σχολικές εγκαταστάσεις καθώς και στο γήπεδο της περιοχής.

Σε ετοιμότητα να συνδράμει είναι και το Λιμενικό Σώμα, εφόσον απαιτηθεί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε σπίτι ή ξενοδοχείο. Στο σημείο θα παραμείνουν το βράδυ ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Ειδικότερα επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Κόσμος συγκεντρωμένος στο γήπεδο της Αντιμάχειας-Πηγή: kosnews24

ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί στην Σιδηρούντα Χίου. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη σε δύο μέτωπα το ένα στην περιοχή Κουκουδότσουμπος και το άλλο νότια της Σιδηρούντας, αλλά όπως έγινε γνωστό  έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι δυναμεις της Πολιτικής Προστασίας θα καταβάλλουν προσπάθειες όλο το βράδυ για τον περιορισμό της. Συγκεκριμένα οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι 154 πυροσβέστες με 27 οχηματα ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν τις τελευταίες τους ρίψεις νερού, επιστρέφοντας στις βάσεις τους, αφήνοντας το έργο της κατάσβεσης στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Έξι τραυματίες πυροσβέστες

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά 6 άτομα, και συγκεκριμένα 5 πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης.

Σύλληψη 63χρονου

Σημειώνεται ότι στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στη Χίο.

Ειδικότερα  συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Ο άνδρας κρατείται και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΙΑΣ

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: Η Κως δοκιμάζεται

Η Κως δοκιμάζεται αναφέρει σε ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνοντας ότι η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρει τα εξής:

«Η Κως δοκιμάζεται. Ο κρατικός μηχανισμός, στο σύνολο του και με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών, δίνει την μάχη της κατάσβεσης. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται οι επισκέπτες σε ασφαλείς χώρους.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε άμεση επικοινωνία τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνδράμοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του Δήμου Κω που έχει το πρόσταγμα της Πολιτικής Προστασίας.

Κύριο μέλημα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι αυτό που μετράει πάνω απ´ όλα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Με ψυχραιμία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα η Κως θα βγει νικήτρια και από αυτήν την μεγάλη πρόκληση. Είμαστε όλοι δίπλα της!».

Δήμαρχος Κω:  Έκκληση για βοήθεια

Έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, σε ανάρτησή του στο Facebook για βοήθεια από εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Επείγον! Χρειαζόμαστε άμεσα εθελοντικές ομάδες και νέους ανθρώπους να σπεύσουν να συνδράμουν στο έργο μας. Ανοιχτά παραμένουν τα δημόσια κτίρια της Αντιμάχειας, το συγκρότημα Λυκείου και Γυμνασίου, το Δημοτικό Σχολείο και η αίθουσα της Κοίμησης, όπου μπορούν να κατευθύνονται κάτοικοι και επισκέπτες της Καρδάμαινας μετά την εκκένωση λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στους ίδιους χώρους μπορεί να κατευθύνεται η εθελοντική βοήθεια που προσφέρεται για την περίθαλψη των συνανθρώπων μας».

Η μέχρι στιγμής καμένη έκταση όπως αποτυπώνεται στο σύστημα Copernicus/politischios

Διάσπαρτες εστίες στο Ηράκλειο

Αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στο Κατωφύγι Ηρακλείου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίζουν μικρές διάσπαρτες εστίες. Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 13 οχήματα. Για την πυρκαγιά στην περιοχή Κατωφύγι Ηρακλείου Κρήτης εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112. Το πρώτο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, ενώ το δεύτερο μήνυμα καλούσε όσους βρίσκονται σε Κατωφύγι και Ξενιάκο Κρήτης να απομακρυνθούν προς Πλατεία Εμπάρου.

52 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Χωρίς ενεργό μέτωπο ήταν το απόγευμα της Δευτέρας οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και στον Άγιο Ελισσαίο Λακωνίας. Συνολικά 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές, όπως υπογράμμισε ο κ. Βαθρακογιάννης.