Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 29 Ιουνίου

Η Εκκλησία τιμάει τη μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Σάββατο, 29 Ιουνίου σήμερα, και οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος οι Πρωτοκορυφαίοι και Πανεύφημοι Απόστολοι τιμώνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται επίσης ο Άγιος Κύριλλος ο Μάρτυρας, ενώ εορτάζεται η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Κασπερώφ.

Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

Ο Πέτρος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του Ιωνά και αδελφός του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου. Ο Πέτρος και ο Ανδρέας ήταν ψαράδες στη λίμνη Γεννησαρέτ. Όταν ο Ιησούς έφθασε στη λίμνη της Γεννησαρέτ συνάντησε τους δυο αδελφούς οι οποίοι έριχναν τα δίχτυα τους. Αμέσως μετά την κλήση τους, άφησαν τα δίχτυα και τις οικογένειές τους και τον ακολούθησαν.

Ο Παύλος γεννηθείς ως Σαούλ ήταν Απόστολος και συγγραφέας των μισών περίπου βιβλίων της Καινής Διαθήκης. Ήταν μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της πρώιμης εποχής του Χριστιανισμού, υποστηρικτής της παγκοσμιότητας της Διδασκαλίας Του Ιησού. Για τον λόγο αυτό, έλαβε το όνομα «Ἀπόστολος τῶν ἐθνῶν».

Διαβάστε περισσότερα για τον βίο των μεγάλων Αποστόλων της Εκκλησίας, Πέτρου και Παύλου. 

Η εικόνα της Παναγίας του Κασπερώφ

Η ιερή εικόνα της Παναγίας του Κασπερώφ προέρχεται κατά την παράδοση από την Τρανσυλβανία και είχε εμφανισθεί σε ένα Σέρβο μοναχό στη Χερσώνα περί τα τέλη του 16ου αιώνος μ.Χ.. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κριμαία (1853 – 1856) η εικόνα λιτανεύθηκε στην Οδησσό.

Σε ποιους λέμε «Χρόνια πολλά»

Την ονομαστική τους εορτή έχουν σήμερα οι:

  • Πέτρος, Πετρής, Πέτρα, Πετρίνα, Πετρούλα, Πετρία
  • Παύλος, Παυλίνα, Πωλίνα