Skip to main content

Φώκαια, 1914: «Επικρατεί τέτοιος πανικός, ώστε άλλη γυναίκα πνίγεται μπροστά στα μάτια μας»

Φωτογραφίες του Félix Sartiaux. Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
Φώκαια, 1914. Οι Έλληνες κάτοικοι επιβιβάζονται σε πλοιάρια και αναχωρούν για τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά ή τη Μυτιλήνη.

Το pontosnews.gr συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο πλαίσιο της έκθεσης «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα»

Το pontosnews.gr συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με αφορμή το δεύτερο μέρος της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα». Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε τέσσερις μεγάλες ενότητες: Τα αίτια, τον ξεριζωμό, το στέριωμα και τη μνήμη – από κάθε ενότητα επιλέγουμε ένα έκθεμα και μια μικρή ιστορία που το συνοδεύει, ενώ πρωτίστως δίνουμε το ιστορικό πλαίσιο.

Σήμερα, το έκθεμα είναι μια φωτογραφία με την εξής λεζάντα: «Φώκαια, 1914. Οι Έλληνες κάτοικοι επιβιβάζονται σε πλοιάρια και αναχωρούν για τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά ή τη Μυτιλήνη. Φωτογραφίες του Félix Sartiaux. Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris».

Τα αίτια

Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821) μέχρι τη Συνθήκη της Λοζάνης (1923), η πληθυσμιακή σύσταση της νεότερης Ελλάδας διαμορφώθηκε μέσα από κοσμοϊστορικά γεγονότα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: Πόλεμοι, συνοριακές μεταβολές, ίδρυση νέων κρατών, διωγμοί και ανταλλαγές πληθυσμών οδήγησαν σε αυξημένες προσφυγικές ροές ομοεθνών στην ελληνική επικράτεια.

Διαβάστε περισσότερα…