Skip to main content

Φωτιά στην Ύδρα: Στον ανακριτή οι 13 συλληφθέντες του σκάφους «Περσεφόνη» – Τα στοιχεία, οι μαρτυρίες και οι πιθανές ποινές

EUROKINISSI

Είναι και οι 13 αντιμέτωποι με βαριές ποινές, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο. 

Ενώπιον του ανακριτή οδηγούνται αυτή την ώρα προκειμένου να απολογηθούν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού «Περσεφόνη», που συνελήφθησαν από κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας ως υπαίτιοι της φωτιάς, που ξέσπασε σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, το βράδυ της 21ης Ιουνίου.

Εναντίον τους έχει ασκηθεί δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Είναι και οι 13 αντιμέτωποι με βαριές ποινές, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο.

Το χρονικό

Τη θαλαμηγό είχαν νοικιάσει άτομα από το Καζακστάν, τα οποία πραγματοποιούσαν διακοπές στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, από τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος, που εξέτασε τα στίγματα των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή.

Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς καπετάνιος σκάφους από παρακείμενο όρμο φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, είχαν πέσει πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.

Ο ίδιος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης.

Τα πυροτεχνήματα και η φωτιά – δαχτυλίδι

Δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε θαλαμηγό, στον διπλανό όρμο «Νικλειώτη», κατέθεσαν ότι πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στη πευκόφυτη πλαγιά στην ‘Υδρα άκουσαν 15 με 20 κρότους, και είδαν λάμψεις στον ουρανό.

«Καθόμουν στο κατάστρωμα του σκάφους, όταν άκουσα κρότους από τον διπλανό όρμο, και είδα στον ουρανό αντανακλάσεις φωτός δηλαδή σαν λάμψεις από πυροτεχνήματα. Συνολικά οι κρότοι ήταν 15 έως 20 συνεχόμενοι και ταυτόχρονοι με τις εκλάμψεις», κατέθεσε ο Έλληνας κυβερνήτης και αυτόπτης μάρτυρας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Στη συνέχεια όπως είπε ο 40χρονος κυβερνήτης πήρε τη συνοδευτική βάρκα της θαλαμηγού και με έναν ναύτη, έφτασαν κοντά στη θαλαμηγό Περσεφόνη.

«Υπήρχε καπνός και φωτιά σαν δακτυλίδι μήκους 150 μ. πάνω από την θάλασσα»
«Πλησιάσαμε σε απόσταση 15 έως 20 μέτρα από το σκάφος, τους είπαμε αν χρειάζονται βοήθεια, αλλά οι επιβάτες και το πλήρωμα δεν μας απάντησαν. Υπήρχε καπνός και φωτιά σαν δακτυλίδι μήκους 150 μ. πάνω από την θάλασσα. Ήταν σκοτεινά και αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς και δεν μπορούσαμε να έχουμε καθαρή εικόνα», δήλωσε ο καπετάνιος και αυτόπτης μάρτυρας.

Η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας

Η «SALAMINIA YACHTING LTD» σε ανακοίνωσή της σχετικά με την υπόθεση αναφέρει «ότι η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας ναυλώσεως σκαφών, τηρουμένων απαρεγκλίτως όλων των όρων ασφαλείας που προβλέπονται στο διεθνές και ελληνικό δίκαιο.

Η εκδήλωση πυρκαγιάς στην νήσο Ύδρα στις 21/6/2024, στην οποία ελέγχεται τυχόν εμπλοκή των μελών του πληρώματος του σκάφους «PERSEFONI I» ιδιοκτησίας μας, διερευνάται από τα αρμόδια Δικαστικά όργανα, αναμένουμε δε το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής.

Επισημαίνει επίσης ότι από την αντικειμενική θεώρηση των μέχρι τώρα στοιχείων που προέκυψαν από την ως άνω έρευνα, διατηρεί απόλυτη εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα και ειλικρίνεια των μελών του πληρώματος του ανωτέρω σκάφους περί μη ανάμειξης τους στην πρόκληση της πυρκαγιάς».

Στην ανακοίνωση η εταιρεία επισημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να είναι αρωγός στις αρχές για τη  διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης και την ανεύρεση της πραγματικής αλήθειας, όπως αυτή θα προέλθει από στοιχεία και όχι από αμφισβητήσιμες εκτιμήσεις και επιλεκτικές αξιολογήσεις, ενώ επιφυλάσσεται ταυτόχρονα όλων των νομίμων δικαιωμάτων της.