Skip to main content

Δολοφονία Καραϊβάζ: Αρχίζει η δίκη – Τα στοιχεία για τους εκτελεστές και η αναζήτηση του ηθικού αυτουργού

EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δύο συλληφθέντες αρνούνται τις κατηγορίες - Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των αρχών

Η ώρα της εκδίκασης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έφτασε. Πρόκειται για μία δολοφονία, η οποία σόκαρε την ελληνική κοινή γνώμη και άνοιξε ευρύτερες έρευνες για την Greek Mafia. Θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά συμβόλαια θανάτου στη χώρα μας.

Τα αδέλφια που έχουν συλληφθεί ως εκτελεστές

Για τη δολοφονία του δημοσιογράφου έχουν προφυλακιστεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο, δύο αδέρφια ηλικίας 40 και 48 ετών. Για τις αρχές αυτοί είναι οι εκτελεστές. Ωστόσο οι ηθικοί αυτουργοί παραμένουν άγνωστοι.

Οι δύο άνδρες, που συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2023, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες.

Τον Μάιο του 2023 στη μαραθώνια κατάθεσή τους στην ανακρίτρια, ο 48χρονος υποστήριξε ότι μοίραζε φυλλάδια με άλλους δύο πιτσιρικάδες από εταιρεία στην περιοχή, με δρομολόγιο που ξεκινούσε από τον Πειραιά και κατέληγε στον Άλιμο. Όσο για τον 40χρονο αρνήθηκε ακόμη και ότι ήταν στην περιοχή.

Το λευκό βαν, τα απενεργοποιημένα κινητά και οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Και οι δύο δέχτηκαν επίμονες ερωτήσεις για τα στοιχεία που τους τοποθετούν στον τόπο του εγκλήματος, όπως για την παρουσία του λευκού βαν ιδιοκτησίας της συντρόφου του 48χρονου, αλλά και για τα απενεργοποιημένα κινητά τους τηλέφωνα, τόσο την ημέρα της δολοφονίας όσο και την προηγούμενη μέρα.

Οι συνήγοροί τους υποστηρίζουν ότι οι Αρχές δεν έχουν στοιχεία σε βάρος τους και ότι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο βήμα των αρχών πιθανότατα θα είναι το αίτημα για άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών τους. Ενδεχόμενα μεγάλα ποσά, κοντά στην ημερομηνία της εκτέλεσης του δημοσιογράφου, θα μπορούσαν να είναι η αμοιβή τους.

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για την δολοφονία τον Μάιο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι το φθινόπωρο συμπληρώνεται για τα δύο αδέλφια το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.

Σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας, οι δράστες χρησιμοποίησαν για την υλοποίηση του σχεδίου τους ένα σκούτερ και ένα βανάκι , μελέτησαν καλά την περιοχή και τον τρόπο διαφυγής τους μετά την πράξη, ενώ φαίνεται να είχαν μελετήσει καλά τις κινήσεις του θύματος, τις ώρες αναχώρησης για την εργασία του σε τηλεοπτικό σταθμό και τις ώρες επιστροφής του στο σπίτι κ.α.

«Έχοντας προαποφασίσει να διαπράξουν από κοινού το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο, σκότωσαν με τη χρήση πυροβόλου όπλου τον Γεώργιο Καραϊβάζ. Γνωρίζοντας τον ακριβή τόπο της κατοικίας του, το ημερήσιο πρόγραμμα της εργασίας του και τις συγκεκριμένες ώρες μετάβασης στον τόπο παροχής της (της εργασίας του) και επιστροφής στην κατοικία του, αποφάσισαν και οργάνωσαν τη δολοφονία», αναφέρεται στο βούλευμα παραπομπής των δύο αδελφών, που παρουσιάζει το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Η εκτέλεση και η διαφυγή

Προσέγγισαν τον Γιώργο Καραϊβάζ και πυροβόλησαν, επανειλημμένα, εναντίον του με πιστόλι, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του … Αμέσως μετά οι δύο δράστες επιβιβάσθηκαν σε μοτοσυκλέτα τύπου scooter και κινούμενοι επί της οδού Θέμη ‘Αννινου, με κατεύθυνση προς την οδό Γεωργίου Παπανδρέου, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση από το σημείο της δολοφονίας..».

Στην δίκη παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας η οικογένεια του δημοσιογράφου, η οποία από την αρχή δήλωσε παράσταση για το έγκλημα.