Skip to main content

Πυρκαγιές: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ευαίσθητες περιοχές των νομών Χανίων και Ρεθύμνου

ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ/INTIME (ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για αύριο στις περιοχές αυτές

Λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, απαγορεύεται η κυκλοφορία σε ευαίσθητες περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο νομός Χανίων βρίσκεται αύριο, στην κατηγορία 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς). Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων μέτρων, υπάρχει και απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε περιοχές του Δήμου Χανίων.

Ποιες περιοχές αφορά

Πρόκειται για προληπτική απαγόρευση με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση κατά την αντιπυρική περίοδο. Η απαγόρευση για τον Δήμο Χανίων αφορά στο Δάσος του Αγίου Ματθαίου, το δασάκι στο Πρεβαντόριο και το Πάρκο Ανεμόμυλων στα Καθιανά. Σύμφωνα με την απόφαση, για κάθε παράβαση της ανωτέρω απαγόρευσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων ευρώ.

Ισχυροί άνεμοι στο Ρέθυμνο

Επίσης, από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς, που ισχύει για αύριο Τετάρτη 26/6/2024 η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ (Βαθμός επικινδυνότητας 4), στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Επειδή προβλέπεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες οι πολίτες καλούνται να επιδείξουν συνεχή επαγρύπνηση και να μην προβούν σε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Και στο Ρέθυμνο, με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές: «Δήμος Ρεθύμνης: – Περιαστικά δάση Ευλιγιά , Προφ.Ηλία και Αγίου Ιωάννη, – Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ.Αρκαδίου , Άλσος Παράδεισου Αρμένων. Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ.Ιωάννου, η περιοχή που ορίζεται από τις πηγές Κουρταλιώτη, τον ποταμό Κουρταλιώτη ( με ζώνη απαγόρευσης 50 μ εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού) έως την λίμνη Πρέβελη, την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη, από την Ενετική καμάρα έως και την εκβολή του ποταμού Κουρταλιώτη στην θάλασσα, το εκατέρωθεν αυτής φοινικόδασος ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης. Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών».