Λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε ως απειλή για τη χώρα την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) και την αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν «εμφύλιο πόλεμο».
Ο Μακρόν είπε στο podcast «Generation Do It Yourself» ότι η Εθνική Συσπείρωση «διαιρεί την κοινωνία και την οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο». Η Ανυπότακτη Γαλλία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο, υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος
Ο ηγέτης της RN Ζορντάν Μπαρντελά επέκρινε τον Μακρόν για αυτές τις δηλώσεις: «Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να λέει κάτι τέτοιο», είπε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό M6.
Ο Μπαρντελά πρόσθεσε ότι ότι στοχεύει στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Ωστόσο, αυτό θέλει να το κάνει μόνο εάν έχει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. «Αν λάβουμε την απόλυτη πλειοψηφία, θα συγκροτήσουμε μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» στην οποία θα υπάρχουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. «Είμαστε έτοιμοι», είπε ο Μπαρντελά να αναλάβουμε την εξουσία μετά τις εκλογές και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια για όλους τους Γάλλους».
Μετά την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Στις δημοσκοπήσεις, η RN προηγείται με 35% , ακολουθούμενη από την αριστερή-πράσινη εκλογική συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» με 29,5% και το κυβερνητικό στρατόπεδο του Μακρόν υποχωρεί,περίπου στο 20%.
Ο Μπαρντελά απορρίπτει την προειδοποίηση του Σολτς
Ο Μπαρντελά απέρριψε την ανησυχία του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για νίκη των ακροδεξιών λαϊκιστών στη Γαλλία. «Πρόκειται για πολιτικές επιφυλάξεις από έναν πολιτικό ανταγωνιστή με τον οποίο διαφωνούμε», είπε ο 28χρονος πρόεδρος της RN.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία υπό την Εθνική Συσπείρωση θα ενεργήσει με μεγαλύτερη σιγουριά στην Ε.Ε. Όπως είπε ο Μπαρντελά θέλει να διαπραγματευτεί μια μειωμένη συνεισφορά από τη Γαλλία στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει κατ’ αρχήν την Ουκρανία. Ωστόσο, χαρακτήρισε την παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και την αποστολή γαλλικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία ως «κόκκινη γραμμή».
Αντίθετα, ο Μακρόν τόνισε την «αδιαμφισβήτητη αποφασιστικότητα» της χώρας του να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον αμυντικό της πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ο πρόεδρος είπε ότι δεν είναι αποδυναμωμένος στη διπλωματική σκηνή και ότι θα συνεχίσει να υπαγορεύει την πορεία της Γαλλίας στην πολιτική της Ουκρανίας.