Skip to main content

Γερμανικός Τύπος για υπόθεση Λύτρα: Όργιο βίας στην Ελλάδα

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η έξαρση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα σχολιάζεται στα γερμανικά μέσα

Η υπόθεση της ποινικής δίωξης κατά του Απόστολου Λύτρα για ξυλοδαρμό της συζύγου του έχει απασχολήσει και τον ευρωπαϊκό Τύπο. Το γερμανικό δίκτυο RND αναφερόμενο στην υπόθεση εστιάζει στα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο υπ. Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και παρουσιάζει τα δεδομένα για την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, το ρεπορτάζ του RND επισημαίνει ότι «καθημερινά αναφέρονται στην ελληνική αστυνομία δεκάδες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας κυρίως σε βάρος γυναικών και παιδιών» και κάνει λόγο για ένα «όργιο βίας που προκαλεί πλέον έντονη αναταραχή» και οδηγεί σε αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις, όπως προφυλάκιση αλλά και ποινές χωρίς αναστολή ή μετατροπή.

5.300 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο 5μηνο

Το δίκτυο υπενθυμίζει τον τραγικό απολογισμό βάσει επίσημων στοιχείων του Υπ. Προστασίας: «Το πρώτο πεντάμηνο του έτους αναφέρθηκαν στην αστυνομία 5.300 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό σημαίνει 35 την ημέρα, ενώ μερικές μέρες ο αριθμός τους είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Την περασμένη Τετάρτη ήταν 90 (…) Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των μη καταγγελθέντων κρουσμάτων είναι υψηλότερoς, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται στην αστυνομία (…) Τουλάχιστον επτά γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από συντρόφους ή πρώην συντρόφους στην Ελλάδα από την αρχή του έτους».