Skip to main content

ΔΥΠΑ: Πάνω από 13.000 εγγραφές και 5.461 συνεντεύξεις μέσω της εφαρμογής JOBmatch

ΔΥΠΑ

Δυναμική αποκτά η νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε συναφείς ειδικότητες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ανώνυμων Εταιριών και Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕΕ).

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Πρωτοψάλτης δήλωσε ότι, ενώ ο τουρισμός είναι ένας κλάδος ο οποίος αναπτύσσεται ταχύτατα, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκε η πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr που απευθύνεται σε επιχειρήσεις, και η εφαρμογή JOBmatch που απευθύνεται σε όσους αναζητούν εργασία. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διαπιστωμένη έλλειψη του εργατικού δυναμικού στους κλάδους αυτούς, να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας κυρίως με εποχικό χαρακτήρα και να ξεπεραστούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί.

Τα οφέλη της πλατφόρμας

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης, τα οφέλη αυτής της πλατφόρμας είναι ότι επιτυγχάνεται άμεση αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης, χωρίς καμία διαμεσολάβηση. Επίσης, είναι διαθέσιμη σε όλους δωρεάν και είναι πολύ εύκολη στη χρήση.

Όπως είπε, από τις 13 Μαΐου 2024, που ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας, έως σήμερα, έχουν ήδη εγγραφεί 2.054 επιχειρήσεις και πάνω από 11.500 πολίτες, εκ των οποίων 5.238 είναι άνεργοι, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 16.660 matches (αντιστοιχίσεις) ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους και έχουν ολοκληρωθεί 5.461 συνεντεύξεις, χωρίς καμία διαμεσολάβηση.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πιο δημοφιλείς περιοχές, με βάση τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα, είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα, τα Χανιά, το Σύνταγμα, η Κως, η Θεσσαλονίκη (κέντρο), η Σαντορίνη, η Κεφαλονιά, το Ηράκλειο Κρήτης και η Θάσος.

Εξηγώντας τη λειτουργία της, ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις δημιουργούν δωρεάν στην πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr το προφίλ τους και αναζητούν άμεσα υπάλληλο από τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, επιλέγοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως είναι ενδεικτικά η ειδικότητα, η επιλογή τύπου εργασίας (μόνιμη, εποχική, άλλη), η ημερομηνία έναρξης εργασίας και το εύρος μισθού.

Αντίστοιχα, όσοι αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης, μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή JOBmatch που είναι διαθέσιμη σε Android (Google Play Store) και IOS (Apple App Store), να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση φίλτρων, όπως είναι για παράδειγμα τα επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν, το ωράριο, η περιοχή, το εύρος μισθού και η ημερομηνία διαθεσιμότητας.

Η πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr, παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους, ώστε να τους επιλέξουν – και στη συνέχεια να προτείνουν ημέρα και ώρα συνέντευξης.

Παράλληλα, κάθε υποψήφιος ενημερώνεται άμεσα από την εφαρμογή JOBmatch, μόλις μια επιχείρηση τον επιλέξει για συνέντευξη και έχει την επιλογή αποδοχής ή απόρριψης της πρόσκλησης. Σε περίπτωση αποδοχής, η επιχείρηση βλέπει τα στοιχεία του και επικοινωνεί μαζί του για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν τα φίλτρα αναζήτησης όσο συχνά επιθυμούν, διαμορφώνοντας το προφίλ τους ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και τις επιλογές τους. Όπως σχολίασε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά είναι έντονο σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται στην Ισπανία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, που έχουν έντονα τουριστικά και εποχικά χαρακτηριστικά στην απασχόληση.

Μάλιστα, ο κ. Πρωτοψάλτης τόνισε ότι, στο τέλος της τουριστικής σεζόν, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της εν λόγω δράσης και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να λειτουργήσει μία ανάλογη πλατφόρμα που θα αφορά άλλους κλάδους της οικονομίας που αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού, όπως είναι για παράδειγμα οι κατασκευές.

Τέλος, ο διοικητής της ΔΥΠΑ υπογράμμισε ότι, τα τελευταία χρόνια η ΔΥΠΑ δίνει έμφαση σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με κύριο στόχο τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, επενδύει στην κατάρτιση και στη συμβουλευτική, ενώ υλοποιεί και προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης.