Skip to main content

Γ. Βαληνάκης στο Naftemporiki TV: «Θετική κίνηση του κ. Μητσοτάκη να θέσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας»

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να θέσει το ζήτημα των δηλώσεων της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός, Γιάννης Βαληνάκης στην εκπομπή «On Politics» με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι θα θέσει το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο κύριος Βαληνάκης σχολίασε ότι είναι μια θετική κίνηση.

«Το θέμα είναι αν αλλάξει η συμπεριφορά τους, πως μπορείς να το πετύχεις»

Ειδικότερα ανέφερε ότι «Βέβαια το θέμα είναι τι θα γίνει; Θέτω το ζήτημα, αλλά πάω κάτι να κερδίσω, πάω να κερδίσω την συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας με τις υποχρεώσεις της με την συνθήκη. Αυτό είναι που μετράει. Το θέμα είναι αν αλλάξει η συμπεριφορά τους, πως μπορείς να το πετύχεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής στρατηγικής ενός σχεδίου, σημαίνει να σηκώσεις τα μανίκια σου να επιχειρήσεις μέσω τρίτων παραγόντων, διεθνών οργανισμών και κρατών, να πιέσουν την άλλη πλευρά και να αποδεχτεί την άποψή σου. Επαναλαμβάνω όλα είναι θέμα πίεσης, σχεδίου και αποτελέσματος. Πρέπει να μάθουμε στην ελληνική εξωτερική πολιτική να μετράμε αποτέλεσμα, κέρδη για τη χώρα».

«Θετικό το ότι ο Φρέντι Μπελέρης εξελέγη»

Για το θέμα Φρέντι Μπελέρη ο κ. Βαληνάκης είπε ότι είναι θετικό το ότι ο Φρέντι Μπελέρης εξελέγη.

«Θα δώσει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το πρόβλημα της έλλειψης κράτους δικαίου στην γειτονική Αλβανία και την παραβίαση μειονοτικών δικαιωμάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, στη χώρα αυτή. Από την άλλη μεριά ο σκοπός μας ήταν να καταφέρουμε ο Μπελέρης να μείνει δήμαρχος στην Χειμάρρα, όπως εξελέγη να μείνει και πως θα προστατευτούν οι περιουσίες των ομογενών τις οποίες έχει βάλει στο στόχαστρο ο κύριος Ράμα και η παρέα του. Μπορούμε να βάλουμε τον κύριο Μπελέρη στην θέση στην οποία τον εξέλεξαν οι εκλογείς του μέσω ευρωπαϊκής πίεσης; Τότε έχουμε πετύχει στην πολιτική μας».