Skip to main content

Πυρκαγιές: «Red code» στην Αττική την Παρασκευή – Συντονιστική σύσκεψη και συστάσεις προς πολίτες

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σε άλλες περιοχές της χώρας - Τι δήλωσε ο Β. Κικίλιας

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού λόγω του ακραίου κινδύνου εξάπλωσης πυρκαγιών βρίσκεται η Αττική την Παρασκευή, ενώ πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σχετική προειδοποίηση εξέδωσε, άλλωστε, και η πολιτική προστασία, σύμφωνα με την οποία, πέρα από τον ακραίο κίνδυνο στην Αττική, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για πυρκαγιές σε:

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου).

«Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο»

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο τον προγραμματισμό των ενεργειών λόγω του χάρτη επικινδυνότητας.

Σε δηλώσεις του από την πολιτική προστασία, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο, έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή ‘red code’ κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας».

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση. Εφιστώ την προσοχή σε όλους. Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο και σε καταστροφή. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, και οι πολίτες και η κρατική μηχανή» τόνισε και πρόσθεσε: «Σε αυτό συνίσταται το σημερινό συντονιστικό. Καμία αμέλεια, καμία κίνηση, καμία ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες».

Συστάσεις ΓΓΠΠ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά εξάλλου στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Καιρός: 40άρια και ισχυροί άνεμοι την Παρασκευή

Γενικά αίθριος θα είναι αύριο, Παρασκευή, ο καιρός στη χώρα, με τοπικές νεφώσεις στα νοτιοανατολικά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι ισχυροί άνεμοι έως 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή και τοπικά ακραία επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών στα ανατολικά και νότια.

Ειδικότερα, οι άνεμοι θα πνέουν, στο Αιγαίο από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ και στο Ιόνιο γενικά βορειοδυτικοί έως 4-5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία

Ο υδράργυρος κατά τόπους θα αγγίζει τους 40 βαθμούς. Αναλυτικότερα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί:

  • στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 35 βαθμούς,
  • στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 17 έως 39,
  • στη Θεσσαλία από 17 έως 37 βαθμούς,
  • στην Ήπειρο από 17 έως 39-40,
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 18 έως 39-40 βαθμούς,
  • στα Επτάνησα από 20 έως 37-38,
  • στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 34-35 βαθμούς (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως 37-38 βαθμούς),
  • στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 34-35 βαθμούς Κελσίου (και τοπικά έως 38-39 βαθμούς).

Ο καιρός σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά και δυτικά τμήματα έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 35-36 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται επίσης αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 35 βαθμούς.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά τώρα: Μάχη σε πολλά μέτωπα – Η εικόνα από τις πυρκαγιές ανά την επικράτεια