Skip to main content

Απόστολος Λύτρας: Από υπερασπιστής θυμάτων σε θύτης και στη φυλακή – Όλο το χρονικό

Πώς βρέθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης στο εδώλιο του κατηγορουμένου - Όλα τα γεγονότα σε ένα Infographic

Τον γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια από την παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης, αφού είχε αναλάβει πολύκροτες ποινικές υποθέσεις. Μεταξύ των εντολέων του ήταν και γυναίκες – θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ο ίδιος είχε επανειλημμένα μιλήσει για τη μάστιγα αυτή στην κοινωνία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μιλούν οι γυναίκες και να καταγγέλλουν τους κακοποιητές τους.

Ο ξυλοδαρμός, το σενάριο της «σκάλας» και η δίωξη

Είναι τόσα πολλά, τόσο συχνά και τόσο σοκαριστικά τα περιστατικά βίας κατά γυναικών ή ανηλίκων, που δεν δικαιολογούμαστε να λέμε «πέσαμε από τα σύννεφα» με ό,τι και εάν έρθει στο φως. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται δημοσίως ότι ένας υπερασπιστής θυμάτων έμφυλης βίας έχει μετατραπεί σε θύτης – όπως ομολόγησε και ο ίδιος.  

Όταν τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής ο 52χρονος ποινικολόγος μετέφερε τη σύζυγό του σε ιδιωτική κλινική για να αντιμετωπιστούν τα τραύματά της και να γίνουν εξετάσεις, καθώς είχε χτυπήσει και στο κεφάλι, υποστηρίχθηκε το σενάριο του ατυχήματος στις σκάλες. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν ήταν δική του ιδέα το «σενάριο της σκάλας». Σε κάθε περίπτωση την επομένη, στην απολογία του, αναγκάστηκε να ομολογήσει την πράξη του, υπό το βάρος και της κατάθεσης του γιατρού που έκανε λόγο για κατάγματα, εκχυμώσεις και άλλα τραύματα «από ανθρώπινο χέρι». Ήταν ο γιατρός εκείνος που την Κυριακή είχε ειδοποιήσει την αστυνομία, με αποτέλεσμα να ασκηθεί εις βάρος του δικηγόρου ποινική δίωξη για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.  

Το απόγευμα της Κυριακής και η ίδια η Σοφία Πολυζωγοπούλου είχε επιβεβαιώσει στην ανακρίτρια πως δεν έπεσε ποτέ από τις σκάλες, αλλά ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγό της. 

Απόστολος Λύτρας: Υπερχρεωμένη και πλειστηριαζόμενη η αυτοκρατορία του

Από την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην ενεργοποίηση του panic button και τη φυλακή

Οι εξελίξεις έκτοτε ήταν ραγδαίες. Ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε αρχικά ελεύθερος με περιοριστικούς όρους – σε μία κίνηση που προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου και έφερε αντιμέτωπους με πειθαρχική έρευνα ανακρίτρια και εισαγγελέα, που είχαν λάβει την απόφαση.

Το βράδυ της Τρίτης η Σοφία Πολυζωγοπούλου ενεργοποίησε το panic button καθώς είχαν εισέλθει χωρίς άδεια στον αύλειο χώρο της κατοικίας της η πρώην σύζυγος και η κόρη του. Η 37χρονη δικηγόρος υπέβαλε μήνυση στον ποινικολόγο καθώς είχε ενταχθεί και χωρίς τη συναίνεσή της σε ομαδική συνομιλία στο viber, στην οποία έστελνε και ο ίδιος μηνύματα. Ο συνήγορός της ζήτησε τη μετατροπή των περιοριστικών όρων σε προσωρινή κράτηση και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του την Τετάρτη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Παλλήνης, για να οδηγηθεί τελικά σήμερα στη φυλακή.

Η προφυλάκισή του είναι μόνο η αρχή. Έχει μπροστά του τη δίκη και την ανακοίνωση της ποινής του (υπενθυμίζεται ότι διώκεται για κακούργημα), ενώ βλέπει και την «αυτοκρατορία» του υπό το βάρος μεγάλων χρεών να βγαίνει στο σφυρί.