Skip to main content

Της φωτιάς

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Γνωρίζεις και για ασυγχώρητη απροσεξία και για εμπρηστική ψυχραιμία

Μας είχαν προειδοποιήσει ότι το φαινόμενο Ηot-Dry-Windy αυξάνει τον κίνδυνο φωτιάς. Δεν χρειάζεται να ξέρεις, βέβαια, ολοκληρώματα ή τον νόμο του Μπόιλ για να το αντιληφθείς. Ζέστη, ξηρασία και μελτέμια, είναι μία τρόικα στην οποία δύσκολα μπαίνουν γκέμια.

Γνωρίζεις τα όριά σου, ως μονάδα και ως Πολιτεία, απέναντι στις θερμές αέριες μάζες που ξεχύνονται από τις ακτές της Αφρικής, στις ξηρές συνθήκες, οι οποίες και ανάβουν εύκολα τη νεκρή καύσιμη ύλη και στους ανέμους.

Γνωρίζεις και για ασυγχώρητη απροσεξία και για εμπρηστική ψυχραιμία. «Υπάρχει οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα. Εντοπίστηκε μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπί. Όταν έχουμε την άδεια από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ, το υλικό θα δημοσιοποιηθεί».

Γνωρίζεις για κλιματική κρίση, γνωρίζεις τα βασικά, δεν καις ξερόχορτα και κλαδιά με κυρ Βοριά, βοήθα Παναγιά, δεν σε πιάνει η προκοπή για εργασίες με μηχανήματα, που προκαλούν σπινθήρες, ούτε το μεράκι για μεζέ στα κάρβουνα.

Σεβασμός, όρια και προφύλαξη. Βλέπεις εικόνες από τις φλόγες στη Βάρης-Κορωπίου, που έρπουν μέσα στα ξερόχορτα. Αυτά δεν θα έπρεπε κάποιος, εδώ και καιρό, να τα έχει καθαρίσει; Ο δήμος, η Περιφέρεια, ο Χατζηπετρής;

Μη μου πεις. Ο τελευταίος μπορεί έως τις 30 Ιουνίου να δηλώσει ότι το οικόπεδο έχει ισιώσει.

Σήμερα, καινούργια μέρα έχει ξημερώσει. Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες, όμως, δεν έχουν στρώσει. Χυμένο μολύβι, ιδίως «σε περιοχές, όπου οι βόρειοι άνεμοι θα ευθυγραμμίζονται με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (για παράδειγμα, όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς».

Δύσκολες ημέρες, μουτζουρωμένες. Το πυρ ορέγεται τη συνοικία και οι καιόμενοι αναμένουσι μετ’ αγωνίας τους Μεσσίας.