Skip to main content

Κιμ – Πούτιν: Αμυντικό σύμφωνο και μετασοβιετικό υπερθέαμα στην Πιονγιάνγκ

Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Η τελετή υποδοχής του κ. Πούτιν ήταν ένα θέαμα ενθουσιώδους αφοσίωσης του λαού προς τον ηγέτη και τον υψηλό προσκεκλημένο του,

Συμφωνία με την οποία δεσμεύονται ότι Ρωσία και Βόρεια Κορέα θα αλληλοβοηθηθούν σε περίπτωση που μία εκ των δύο γίνει στόχος «επιθετικότητας» υπέγραψαν Βλαντιμίρ Πούτιν και ο -στενότατος πλέον- σύμμαχός του, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε δια στόματος του Ρώσου Προέδρου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κιμ κατά την φαντασμαγορική του επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ, την πρώτη του Βλαντιμίρ Πούτιν εκεί, από το 2000.

Ο Κιμ μίλησε για ένα «νέο, υψηλό επίπεδο συμμαχίας», ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα ενδέχεται να αναπτύξει «στρατιωτική τεχνική συνεργασία» στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας και κάλεσε τον ΟΗΕ να τερματίσει το καθεστώς κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. «Αυτές οι παράνομες ενέργειες εξυπηρετούν μόνο την υπονόμευση του παγκόσμιου οικονομικού και πολιτικού συστήματος», είπε ο Πούτιν προσθέτοντας. «Θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στην πρακτική της ασφυξίας των κυρώσεων ως μέσου που χρησιμοποιεί η Δύση για να διατηρήσει την ηγεμονία της».

Απάντηση

Λεπτομέρειες για το τι συνεπάγεται το σύμφωνο δεν έδωσε ο κ. Πούτιν. Φάνηκε όμως να το συγκρίνει με τις προμήθειες εκ μέρους του ΝΑΤΟ (όπλα μεγάλης εμβέλειας και μαχητικά αεροσκάφη F-16) που χρησιμοποιεί η Ουκρανία, υπονοώντας ότι η Ρωσία θα επεκτείνει τους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Βόρεια Κορέα ως απάντηση στην δυτική στήριξη στο Κίεβο.

Δυτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι το σύμφωνο εδραιώνει την ταχύτατα καρποφορούσα σχέση των δύο χωρών, κρίνοντας ότι μπορεί να έχει σημαντικές, ευρύτερες, επιπτώσεις, όπως σχολιάζει το ΒΒC.

Το σύμφωνο ανοίγει τον δρόμο ώστε η Μόσχα ενδεχομένως να βοηθήσει την Πιονγιάνγκ σε μια μελλοντική σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο, ενώ η Βόρεια Κορέα θα μπορεί να βοηθήσει ανοιχτά την Ρωσία στον πόλεμο της με την Ουκρανία.

Στη μάχη

Ο Κιμ κατηγορείται ήδη ότι προμήθευσε τη Ρωσία με όπλα, ενώ ο Πούτιν εκτιμάται ότι δίνει στους Βορειοκορεάτες διαστημική τεχνολογία που βοηθά το πυραυλικό τους πρόγραμμα.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το σύμφωνο θα εξοργίσει τη Σεούλ, η οποία προ της συνάντησης είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην το προχωρήσει «πέρα από ένα ορισμένο σημείο».

Υπάρχουν ακόμη και εκτιμήσεις ότι η συμφωνία μπορεί να ανοίξει την πόρτα και στην πιθανότητα Βορειοκορεάτες στρατιώτες να συνδράμουν τη Ρωσία στην Ουκρανία, στο πεδίο της μάχης.

Η επίσκεψη του κ. Πούτιν ξεκίνησε με την κάπως αργοπορημένη άφιξή του στην Πιονγιάνγκ.

Αμέσως μετά την έξοδό του από το αεροπλάνο, ο Κιμ τον υποδέχτηκε με μια αγκαλιά και ένα θερμό καλωσόρισμα πάνω σε ένα τεράστιο κόκκινο χαλί. 

Φωταψία

Τη στιγμή που ο Ρώσος ηγέτης μεταφερόταν στον μέγαρο Kumsusan, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας έδειχναν την πρωτεύουσα λουσμένη στο φως με πάμφωτα κτίρια, μία εντυπωσιακή εικόνα δεδομένου ότι μιλάμε για μία μια φτωχή χώρα που επί χρόνια υπέφερε από έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τελετή υποδοχής του κ. Πούτιν ήταν ένα θέαμα ενθουσιώδους αφοσίωσης του λαού προς τον ηγέτη και τον υψηλό προσκεκλημένο του, χορογραφημένο στην παραμικρή του λεπτομέρεια και έμφορτο όλων των προπαγανδιστικών παραστάσεων και πρακτικών της Βορείου Κορέας.

Συνοδευόμενη από αστυνομικούς με μοτοσικλέτες που οδηγούσαν σε τέλεια διάταξη, η αυτοκινητοπομπή των δύο ηγετών γλίστρησε θριαμβευτικά στους δρόμους της Πιονγιάνγκ.

To πλήθος κυμάτιζε ρωσικές σημαίες, μπουκέτα με άνθη και φωτογραφίες του κ. Πούτιν, ενώ ακούγονταν συνθήματα όπως «καλώς ήρθες Πούτιν» και «Βόρεια Κορέα – Ρωσία φιλία». Στον ουρανό της βορεικοκρεατικής πρωτεύουσας υψώθηκαν μπαλόνια, ενώ υπήρξε και χορός με ένα σοβιετικό πατριωτικό τραγούδι στην κεντρική πλατεία της Πιονγκγιάνγκ, όπου κυριαρχούσαν τα τεράστια πορτρέτα των δύο ηγετών δίπλα-δίπλα.

Δώρα

Οσο για τα δώρα που αντηλλάγησαν; Ο Πούτιν χάρισε στον Κιμ ένα πολυτελές αυτοκίνητο Aurus – και μάλιστα τον πήγε και μια βόλτα με αυτό. Καθώς επίσης ένα ξίφος ναυάρχου και ένα σετ τσαγιού. Σε αντάλλαγμα ο Κιμ έδωσε πολλά έργα τέχνης που λέγεται ότι έίναι μάλλον προσωπογραφίες του κ. Πούτιν.

Με πληροφορίες από Financial Times, ΒΒC