Skip to main content

«Tarang Shakti 24»: Η Πολεμική Αεροπορία με τέσσερα F-16 στην πολυεθνική άσκηση στην Ινδία

(EUROKINISSI)
Φωτογραφία αρχείου

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 52 χώρες με διάφορα μέσα

«Κλείδωσε» η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24» που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο στην Ινδία.

Το πρωταρχικό πλάνο περιλάμβανε τη συμμετοχή της χώρας με μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», «κλείδωσαν» τα F-16.

Έπειτα από συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των επιτελείων των δύο χωρών, μετά και το ταξίδι του ΑΓΕΕΘΑ  Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, στην Ινδία «κλείδωσε» η συμμετοχή της HAF στην άσκηση που φιλοξενείται για πρώτη φορά σε πολυεθνικό επίπεδο από την ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην εν λόγω άσκηση αποδεικνύει την άριστη σχέση που διατηρεί η Αθήνα με το Δελχί όχι μόνον σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Νέο Δελχί τον Φεβρουάριο.

Το σκεπτικό της Ινδίας είναι να προσκληθούν φιλικές ξένες χώρες με τις οποίες η IAF αλληλεπιδρά τακτικά και έχει κάποιο βαθμό διαλειτουργικότητας.

Το Tarang Shakti είχε προγραμματιστεί νωρίτερα να διεξαχθεί στα τέλη του 2023, αλλά αναβλήθηκε.

Δύο φάσεις

Η άσκηση προγραμματίζεται να διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη θα διεξαχθεί στη νότια Ινδία τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου και η δεύτερη στον δυτικό τομέα από τα τέλη Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ορισμένες χώρες θα συμμετάσχουν και στις δύο φάσεις, ενώ άλλες θα συμμετάσχουν σε μία από τις δύο φάσεις, όπως έγινε γνωστό.

Μεταξύ των χωρών που στέλνουν αποσπάσματα είναι η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γερμανία θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη και επίσης ένα μεταφορικό αεροσκάφος A-400M.

Ο στόχος

Στόχος της άσκησης είναι η προώθηση των επαγγελματικών αλληλεπιδράσεων, ο εμπλουτισμός της φιλοσοφίας απασχόλησης των συμμετεχουσών δυνάμεων και η διευκόλυνση της ανταλλαγής πολύτιμων γνώσεων.

Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τα έθνη αυτά να συνεργαστούν και να ενισχύσουν τις τακτικές και επιχειρησιακές τους ικανότητες.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα ανοίξουν τα «φτερά» του εκτός συνόρων μετά τη συμμετοχή τους στην πολυεθνική άσκηση «VOLFA 2024», που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Mont de Marsan της Γαλλίας.

«VOLFA 2024»: Ολοκληρώθηκε η πρώτη άσκηση για τα «γεράκια» εκτός συνόρων (φωτο)

Εκεί η ΠΑ συμμετείχε με 4 αεροσκάφη Rafale της 332 Μοίρας από την 114 Πτέρυγα Μάχης και ανάλογο προσωπικό.