Skip to main content

Επικίνδυνες σχέσεις

REUTERS/Hannah McKay

Τα μπαλώματα των μηχανισμών και οι αυτοσχεδιασμοί των θεσμικών είναι η ανησυχία των αγορών

Oι γαλλικές επιχειρήσεις κορτάρουν τη Λεπέν, αφού τρόμαξαν με τις αριστερές πολιτικές, γράφει η Βίβλος των αγορών, FT. Ποιες αριστερές; Την ατζέντα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, του εκλογικού συνασπισμού που στήθηκε μέσα στη βιασύνη και τον πανικό για να υψώσει φράχτη απέναντι στο Μαρινο-Μπαρντελισμό;
Τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη και τραπεζίτες δήλωσαν ότι η Αριστερά θα ήταν ακόμη χειρότερη για τις επιχειρήσεις από την Εθνική Συσπείρωση (RN), της οποίας η οικονομική πολιτική είναι περισσότερο πλάκα λευκή και οι ίδιοι προθυμοποιούνται να βοηθήσουν, ώστε σωστά να γραφτεί.

Έτσι, τα λένε, ανώνυμα, ανοικτοί σε όλα τα ενδεχόμενα. Άλλος επιχειρηματίας και επενδυτής στη Γαλλία πρόσθεσε: «Αν μου λέγατε πριν από δύο εβδομάδες ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα υποστήριζε το RN, δεν θα το πίστευα».

Γιατί, καλέ, δεν έχετε ακούσει τον μεγιστάνα των ΜΜΕ Βενσάν Μπολορέ, που έχει χαρακτηρίσει ακόμη κι «αριστερή» τη Λεπέν; Σύμφωνα με τη Le Monde, αν και είχε ποντάρει στον Ερίκ Ζεμούρ, έτερο εκπρόσωπο της γαλλικής Ακροδεξιάς, θεωρεί πως «εναπόκειται πλέον στην Εθνική Συσπείρωση να ηγηθεί του αγώνα κατά της μετανάστευσης και του Ισλάμ, της επιστροφής στην τάξη και την ασφάλεια. Ως επιχειρηματίας, όμως, θα προτιμούσε να δει υπουργούς από τη Δεξιά να αναλαμβάνουν την οικονομία».
«Αν μου λέγατε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα υποστήριζε το RN, δεν θα το πίστευα».

Γιατί, καλέ, δεν έχετε πάρει μυρωδιά από Ιστορία; Για τους δεσμούς της γερμανικής βιομηχανίας με το ναζιστικό παρελθόν, τη σκοτεινή ιστορία των πλουσιότερων γερμανικών δυναστειών; Ναι, ξέρω ότι πολλοί από τους πατριάρχες αυτών των εταιρειών δεν ήταν ένθερμοι Ναζί. Ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν τους Ναζί με αντάλλαγμα το βυζί.

Και στη Γαλλία, όμως, διαμάντια του επιχειρείν υποστήριξαν το καθεστώς αχυρανθρώπων του Βισί και ωφελήθηκαν από τις εμπορικές δοσοληψίες με τους Ναζί.

Τι δεν πιστεύετε, λοιπόν; Υπάρχει παρελθόν. Άλλη είναι η ανησυχία των αγορών. Τα μπαλώματα των μηχανισμών και οι αυτοσχεδιασμοί των θεσμικών.