Συνέρχονται οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 19.00 σήμερα το απόγευμα, μια εβδομάδα μετά τα προβληματικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, για να επιλέξουν τα επόμενα ονόματα για τα αξιώματα της Ένωσης.
Πρόκειται για τα εξής 3: πρόεδρος Κομισιόν, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ύπατος Εκπρόσωπος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν, όπως και το ΕΛΚ, παρά τα διάφορα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το όνομά του «παίζει» για το κορυφαίο αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι πρώτα θα ληφθεί η απόφαση για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο και κατόπιν θα ακολουθήσει η επιλογή του προσώπου.
Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η χώρα διεκδικεί αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο που θα συνδέεται με τη διαχείριση κρίσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Στο τραπέζι και η αγροτική πολιτική και η διεύρυνση.
Η απερχόμενη ηγεσία της Κομισιόν θα ήθελε να παραταθεί η θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες, αν και αυτό παραμένει ασαφές.
Η άτυπη συνάντηση θα είναι η πρώτη συγκέντρωση ηγετών μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία αποδείχθηκε καλή για τους κεντροδεξιούς και δεξιούς εθνικιστές, αλλά ταπεινωτική για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει το προβάδισμα ώστε να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, ενισχυμένη από τα κέρδη του ΕΛΚ.
Φον ντερ Λάιεν
Οι 13 από τους 27 ηγέτες της ΕΕ προέρχονται από κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ. Με τη γαλλική και τη γερμανική υποστήριξη επίσης, θα είχε την ειδική πλειοψηφία που χρειάζεται για να οριστεί. Άλλωστε η κ. φον ντερ Λάιεν εξελέγη στην πρώτη θητεία της χάρη και στην υποστήριξη από τον Εμανουέλ Μακρόν.
Η Γαλλία είχε προηγουμένως εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για τη φον ντερ Λάιεν, αλλά μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν στις 30 Ιουνίου, η κυβέρνηση προτιμά τώρα τη σταθερότητα της ΕΕ.
Η αλήθεια είναι πως η φον ντερ Λάιεν δεν διανύει και την καλύτερή της περίοδο μέσα στο μπλοκ. Παρά τη μεγάλη της επιτυχία, την Πράσινη Συμφωνία και τη διαχείριση της πανδημίας, η θητεία της έχει σημαδευτεί από σειρά σκανδάλων. Για αυτό άλλωστε και ακούστηκαν για τη θέση της τα ονόματα και του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μάριο Ντράγκι.
Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Αντόνιο Κόστα
Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο πρόκειται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γεγονός που θα δει τον σοσιαλιστή πολιτικό να προεδρεύει των συνόδων κορυφής από τον Δεκέμβριο.
Ο Κόστα χαίρει ούτως ή άλλως σεβασμού μέσα στην ΕΕ, οπότε είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Στα 62 του χρόνια, διατέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015 έως το 2024.
Κάγια Κάλας
Η Εσθονή πρωθυπουργός Kάγια Κάλας, φιλελεύθερη, ενδέχεται να οριστεί Ύπατη Εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις, στη θέση δηλαδή του Ζοζέπ Μπορέλ, εξασφαλίζοντας μια ισορροπημένη γεωγραφική και πολιτική κατανομή των θέσεων εργασίας σε όλο το μπλοκ.
Η γεωγραφία θα είναι και ο βασικός παράγοντας για την επιλογή του διαδόχου του Μπορέλ. Εφόσον Κομισιόν και Συμβούλιο αποδοθούν σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, αντίστοιχα, λογικά η θέση του Ύπατου Εκπροσώπου θα πρέπει να πάει σε έναν εκπρόσωπο της ανατολικής πτέρυγας.
Η διαδικασία
Οι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις επιλογές τους σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 27-28 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ψηφίζει στην πρώτη του σύνοδο στο Στρασβούργο 16-19 Ιουλίου.
Η πλήρης 27μελής Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, χρειάζεται επίσης κοινοβουλευτική υποστήριξη.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να συζητήσουν τον επόμενο πενταετή νομοθετικό κύκλο, με έμφαση στις κοινές αξίες, την άμυνα και την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Αναμένεται να επιβεβαιώσουν την καθοδήγηση της «στρατηγικής ατζέντας» τους στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι αν δεν υπάρξει «λευκός καπνός» για την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν στην Ολομέλεια του Ιουλίου στο Στρασβούργο, θα γίνει νέα ψηφοφορία τον Σεπτέμβριο. Τον Αύγουστο το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι κλειστό.