Skip to main content

Οι σχολές Μηχανικών και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τις σχολές μηχανικών που από το 2019 μέχρι τώρα οι απόφοιτοί τους δεν έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των υπόλοιπων πολυτεχνικών σχολών

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων που χορηγούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα. Δεκαετίες τώρα ταλαιπωρούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που θα έπρεπε να έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων τους, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και 40 χρόνια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους αποφοίτους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Η αγανάκτηση των αποφοίτων οδήγησε σε προσφυγή στα δικαστήρια που άρχισαν να καταλογίζουν πρόστιμα στο υπουργείο Παιδείας για άρνηση χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο καταλογισμός προστίμων που ξεπερνούν το εκατομμύριο δείχνει το μέγεθος της ευθύνης του υπουργείου Παιδείας, επί 40 και πλέον έτη.

Το 2019 καταργήθηκαν τα ΤΕΙ και έγιναν Πανεπιστήμια, σχεδόν σε μία νύχτα. Τα Τμήματα που προέκυψαν από την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, πιστεύαμε ότι θα είχαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των συνονόματων, ήδη υπαρχόντων σχολών. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τις σχολές μηχανικών που από το 2019 μέχρι τώρα οι απόφοιτοί τους δεν έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των υπόλοιπων πολυτεχνικών σχολών.

Ορίστηκαν με νόμο οι προϋποθέσεις για να αποκτήσουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους μηχανικούς, αλλά τίποτα δεν έγινε μέχρι πριν λίγες μέρες. Και, επιτέλους, η αρμόδια επιτροπή άρχισε να συνεδριάζει και βγήκε η απόφαση για 11 Τμήματα Μηχανικών που δίνουν στους αποφοίτους τους τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν και οι υπόλοιποι Μηχανικοί, των πολυτεχνικών σχολών.

Το επόμενο και τελευταίο βήμα είναι να υπογραφούν και να δημοσιευτούν σε ΦΕΚ οι κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) που θα θέτουν τέλος στην ομηρία των φοιτητών τους τόσων ετών. Μάλιστα στις 24/5 ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου από το Υπουργείο Παιδείας ότι υπογράφηκε η ΚΥΑ για το τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Με βάση αυτή την ΚΥΑ όσοι αποφοίτησαν από το Τμήμα από τις 24/7/2020 (ημερομηνία αποφοίτησης του πρώτου πτυχιούχου του πενταετούς προγράμματος) αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής στο ΤΕΕ, με ίδια επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της αντίστοιχης σχολής του Μετσοβίου. Παρόλη την επίσημη ανακοίνωση για την υπογραφή της ΚΥΑ, ακόμη δεν την είδαμε σε ΦΕΚ. Πρέπει να ανησυχούμε;

Για άλλα 10 Τμήματα ανακοινώθηκε ότι η αρμόδια επιτροπή ενέκρινε την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών αντίστοιχης ειδικότητας στους αποφοίτους τους. Εκκρεμεί η υπογραφή των ΚΥΑ, για να τελειώσει το θέμα. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε τα Τμήματα.

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)
1660Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ηράκλειο)
1662Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά)
1659Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο)
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
0393Ναυπηγών Μηχανικών (Αιγάλεω)
0387Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Αιγάλεω)
0392Μηχανολόγων Μηχανικών
0390Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών (Αιγάλεω)
0391Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (Αιγάλεω)
0394Πολιτικών Μηχανικών (Αιγάλεω)
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
1522Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Πάτρα)
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας
1624Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Θεσσαλονίκη)

Το πρόβλημα είναι ότι ζούμε στην Ελλάδα, όπου το κράτος κοροϊδεύει τους πολίτες του. Και για τους αποφοίτους του ΕΑΠ λείπει η δημοσίευση μίας Υπουργικής Απόφασης για να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα, που προβλέπονται γι’ αυτούς από το μακρινό 2009 που το υπουργείο Παιδείας αρνείται να εκδώσει. Αντίστοιχα το υπουργείο Παιδείας καταδικάζεται σε πρόστιμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ που, επίσης, αρνείται να εκδώσει.

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι η προσέγγιση είναι πιο σοβαρή. Επειδή, όμως, ζούμε στην Ελλάδα όπου ο πρώτος αφερέγγυος είναι το ίδιο το κράτος, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι αν δεν δούμε τα ΦΕΚ με τις ΚΥΑ. Βέβαια η καθυστέρηση είναι πρωτοφανής. 4 χρόνια έχουν περάσει από την αποφοίτηση του πρώτου αποφοίτου, για να μας πει το Υπουργείο Παιδείας ότι υπογράφηκε η ΚΥΑ.

Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα Τμήματα Μηχανικών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας; Κάποια στιγμή θα λυθεί το θέμα, αφού μπήκε το νερό στ’ αυλάκι, με τα πρώτα 11 Τμήματα.

Το ότι οι απόφοιτοι των Τμημάτων αυτών δεν έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του μηχανικού δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εργαστούν καθόλου. Μπορούν να εργαστούν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, οπουδήποτε δεν υπάρχει σχέση με το ελληνικό κράτος. Απλά όταν χρειάζεται να υπογράψουν μία μελέτη ή αν θελήσουν να διοριστούν στο δημόσιο δεν μπορούν να κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Για το ελληνικό κράτος δεν είναι μηχανικοί, παρότι έχουν πτυχίο από ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό, ακόμη μιλάμε για το αυτονόητο (το ελληνικό κράτος να αναγνωρίζει τα πτυχία των δικών του Πανεπιστημίων) και θεωρούμε επιτυχία ότι το προσεγγίζουμε, δεν το έχουμε ακόμη.

Ίσως να μην είχε γίνει προχωρήσει η διαδικασία με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών αν δεν είχαμε τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που θα αρχίσουν να λειτουργούν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Ο νόμος που όριζε τις προϋποθέσεις για να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών υπάρχει από το 2019, όπως και η απαραίτητη επιτροπή που θα αποφασίσει έχει οριστεί εδώ και χρόνια, αλλά μόλις τώρα κινήθηκε. Ίσως το υπουργείο Παιδείας να αναγκάζεται να αναγνωρίσει τα πτυχία των δημόσιων Πανεπιστημίων για να μη ζήσουμε το εντελώς παράλογο να αναγνωρίζονται τα πτυχία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και όχι των Δημόσιων.

*Ο Στράτος Στρατηγάκης είναι Μαθηματικός – Ερευνητής
[email protected],
www.stadiodromia.gr