Skip to main content

Εκδήλωση-Βουλή: Υποεκπροσώπηση των γυναικών στις επιστήμες STEM

Εκδήλωση για τις γυναίκες και την τεχνητή νοημοσύνη στην ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής για την Ισότητα, τη Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Καινοτομία δημιουργούν οι γυναίκες όταν εισέρχονται στην ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων, παρ’ όλο που υποεκπροσωπούνται στις επιστήμες STEM. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα, στο οποίο έχουν καταλήξει και πανεπιστημιακές έρευνες, αλλά και επιχειρήσεις κολοσσοί όπως η Amazon και η Google, που διαπιστώνουν ότι η γυναικεία οπτική στον τομέα της τεχνολογίας, δημιουργεί καινοτομία.

«Γυναίκες και τεχνητή νοημοσύνη. Προκλήσεις και ευκαιρίες στην αγορά εργασίας», ήταν το θέμα συζητήθηκε νωρίτερα σήμερα στην ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για την Ισότητα, τη Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Ζέφη Δημαδάμα, γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναφέρθηκε στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στους τομείς της τεχνολογίας και στη διαιώνιση των έμφυλων στερεοτύπων, που τροφοδοτούν την άδικη μεταχείριση των γυναικών στις διαδικασίες πρόσληψης σε θέσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Πρέπει να δούμε και να αντιμετωπίσουμε την άνιση πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση. Οι γυναίκες, συχνά έχουν μειωμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση STEM. Έχουμε στοιχεία από τον ΟΟΣΑ, τα οποία δείχνουν ότι το ποσοστό γυναικών που πιστώνονται τη συγγραφή επιστημονικών δημοσιεύσεων σε σχέση με τεχνητή νοημοσύνη, είναι κάτω από το 20%, δηλαδή ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουμε καταγράψει από τις έρευνες του ΟΟΣΑ. Σε σχέση με την τεχνολογία, πληροφορική, μαθηματικά, φυσική, τις επιστήμες STEM όπως λέμε, συνεχίζουμε, παρά τις προσπάθειες, να βλέπουμε την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες», είπε η γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επισήμανε ωστόσο, ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί νέους ρόλους και ευκαιρίες διαχείρισης δεδομένων, εκπαίδευσης, έρευνας που μπορούν να αποτελέσουν για πολλές γυναίκες μία μεγάλη πηγή ανεύρεσης εργασίας, όταν βέβαια υπάρχουν οι προϋποθέσεις που συνδέονται με την εκπαίδευση των γυναικών.

«Η συμπερίληψη περισσότερων γυναικών στην ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων, στην ανάπτυξη των ίδιων των συστημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο καινοτόμες λύσεις. Βλέπουμε, δηλαδή, από επιχειρήσεις, όπως η «Amazon», η «Google», αλλά και από έρευνες στα πανεπιστήμια που έχουμε εφαρμόσει και εμείς και που έχουμε τα αποτελέσματα, οι γυναίκες οι οποίες μπαίνουν στον τομέα της τεχνολογίας, δημιουργούν καινοτομία, περισσότερες ιδέες και έχουν μία τελείως διαφορετική οπτική. Δεν μιλάμε για κάποιου είδους ανταγωνισμό, ότι ‘οι γυναίκες είναι καλύτερες’, ή ‘οι άνδρες είναι καλύτεροι’. Είναι μια άλλη οπτική η οποία μπορεί να αποτυπωθεί στον αλγόριθμο, στον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα αυτά δουλεύουν», είπε η κ. Δημαδάμα. Υπό το πρίσμα λοιπόν της τεχνητής νοημοσύνης, είπε, απαιτούνται στρατηγικές και πολιτικές για την εξισορρόπηση της αγοράς εργασίας.

Έμφαση στην επαγγελματική υποστήριξη κοριτσιών και γυναικών

«Αυτό που κάνουμε στη γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είναι ότι δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση, πρώτον στην επαγγελματική υποστήριξη κοριτσιών και γυναικών. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021 – 2024, που η γενική γραμματεία εφαρμόζει και στο νέο Εθνικό Σχέδιο, που ξεκινάμε να ετοιμάζουμε, όπου τα ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, καινοτομία, τεχνολογία και τον τρόπο με τον οποίο θα εντάξουμε περισσότερες κοπέλες, κορίτσια και γυναίκες σε αυτόν τον σχεδιασμό, είναι και ένα δικό μας στοίχημα», είπε η Ζέφη Δημαδάμα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο «Κέντρο Καινοτομίας για τις γυναίκες» που στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην εκπαίδευση STEM, στην προσέλκυση γυναικών σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τους νέους τομείς υψηλής εξειδίκευσης, όπως της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στοιχεία για τις ψηφιακές δεξιότητες του γενικού πληθυσμού, που παρουσίασε στην επιτροπή της Βουλής, η γ.γ. Ισότητας και Δικαιωμάτων, δείχνουν πως το ποσοστό των γυναικών που χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο είναι πολύ κοντά σε σχέση με το ποσοστό των ανδρών (66% γυναίκες και 65% άνδρες). Οι διαφορές ωστόσο είναι αξιοσημείωτες όταν μιλάμε για τη συμμετοχή των γυναικών στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, σε τομείς ψηφιακής εκπαίδευσης, μηχανικής και πληροφορικής. Οι απόφοιτοι από τις Τεχνικές Σχολές το 2018 είναι 39% γυναίκες και 61% άνδρες. Ενώ στους επιστήμονες μηχανικούς στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας, οι γυναίκες φτάνουν μόλις το 21%. Αυτή είναι η εικόνα, την ίδια ώρα που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπε η κ. Δημαδάμα, «το να βάλουμε τις γυναίκες στην αγορά εργασίας και να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και την ψηφιακή τους δεξιότητα, θα μπορούσε να μας διασφαλίσει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, που φτάνει τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ».