Skip to main content

Συρία: Έτοιμοι να επαναπατριστούν περίπου 20.000 Ιρακινοί

Περίπου 20.000 Ιρακινοί στη Συρία, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά που διέφυγαν από τον τελευταίο θύλακα του Ισλαμικού Κράτους, αναμένεται να επιστρέψουν τις ερχόμενες εβδομάδες βάσει μιας συμφωνίας με τη Βαγδάτη, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Χιλιάδες άνθρωποι -ανάμεσά τους πολλές σύζυγοι μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και τα παιδιά τους- έχουν φύγει από τον πολιορκούμενο θύλακα στην Μπαγούζ τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζοντας τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να καθυστερήσουν μια επίθεση για την εξάλειψη των τελευταίων εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Οι περισσότεροι έχουν πάει στην αλ-Χολ, στη βορειοανατολική Συρία όπου περίπου 65.000 άνθρωποι ζουν τώρα σε έναν υπερπλήρη καταυλισμό. Πολλοί είναι Ιρακινοί που διέφυγαν όταν το Ισλαμικό Κράτος έχασε έδαφος στη γειτονική χώρα, φοβούμενοι αντίποινα από σιίτες μαχητές.

«Μεταξύ των ανθρώπων που έφθασαν στον καταυλισμό αλ-Χολ υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που είναι ιρακινής καταγωγής. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία όπως πιθανόν μιλάμε για περίπου 20.000 ανθρώπους, γυναικών και παιδιών περιλαμβανομένων», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters στη Γενεύη ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για τη Μέση Ανατολή.

«Η ιρακινή κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της να φέρει πίσω αυτούς τους ανθρώπους, αλλά είναι προφανώς μια δύσκολη κατάσταση. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια, άρα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία διαλογής», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει «επίσημη ημερομηνία» εξ όσων γνωρίζει για τη μεταφορά, είπε ο Καρμπόνι. «Όμως απ΄ό,τι αντιλαμβανόμαστε, είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών», είπε.

Οι περισσότεροι φέρεται να είναι άμαχοι, ωστόσο ανάμεσά τους θα μπορούσαν να υπάρχουν μαχητές, ανέφερε η ΔΕΕΣ.

Ο στρατός του Ιράκ ανέφερε πριν από δύο εβδομάδες ότι οι SDF παρέδωσαν 280 Ιρακινούς και ξένους κρατούμενους στη Βαγδάτη. Τουλάχιστον 900 «ασυνόδευτα» παιδιά περιλαμβάνονται στους εκτοπισμένους στον καταυλισμό αλ-Χολ που έρχονται από την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τη Νοτιοανατολική Ασία, είπε ο Καρμπόνι.

Η ΔΕΕΣ διενεργεί καταγραφές και μεταφέρει μηνύματα στην προσπάθεια να επανενώσει οικογένειες. Πολλά έχουν δει τους γονείς τους να σκοτώνονται, είπε.

Κυβερνήσεις ιδιαίτερα στην Ευρώπη, προσπαθούν να βρουν πώς θα χειριστούν το θέμα των εκατοντάδων φερόμενων μαχητών και των οικογενειών τους που επιδιώκουν να επιστρέψουν από την περιοχή των μαχών, ειδικά όταν το τραύμα από τις επιθέσεις για τις οποίες αναλαμβάνει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος είναι ακόμα νωπό.

«Προφανώς, η προσέγγισή μας είναι κυρίως μια ανθρωπιστική προσέγγιση, δεν παραβλέπουμε τις απειλές ασφαλείας ή την πολιτική διάσταση αυτών των επιστροφών», είπε ο Καρμπόνι.

«Γνωρίζουμε πως είναι ένα δύσκολο θέμα ειδικά στην Ευρώπη αλλά πιστεύουμε πως σε ανθρωπιστική βάση ακόμη κι αν το δούμε από την άποψη της ασφάλειας, η λύση περνάει μέσα από την επιστροφή αυτών των παιδιών και των μητέρων», είπε.

Στο μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος αντιμετωπίζει άμεση ήττα στον τελευταίο θύλακό του καθώς εκατοντάδες τζιχαντιστές μαχητές και οι οικογένειές τους παραδόθηκαν και οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ SDF δήλωσαν πως η μάχη έχει σχεδόν τελειώσει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters