Skip to main content

Πανελλήνιες 2024: Το λάθος στη Νεοελληνική Γλώσσα και η αστοχία στα Μαθηματικά

Intime News

Οι επισημάνσεις της Ελληνικής Εταιρείας Φιλολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Μαθηματικών

Ένα λάθος  εντόπισε η Ελληνική Εταιρεία Φιλολόγων στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων την περασμένη Παρασκευή, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ζητάει μάλιστα να μην ληφθεί υπόψη στη βαθμολογία η απάντηση στην επίμαχη ερώτηση.

Πρόκειται για την εσφαλμένη χρήση του ρήματος «αμβλύνω» στη φράση «τα ταξίδια αμβλύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες», στο θέμα Β1 και στην ερώτηση 4. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Στα γενικά θετικά μας σχόλια για τα θέματα που δόθηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις των Γενικών Λυκείων παρατηρούμε ότι στο θέμα Β1 και στην ερώτηση 4 (επιλογή γ) είναι γλωσσικά λανθασμένη η χρήση του ρήματος «αμβλύνω» στη φράση «τα ταξίδια αμβλύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες». Ως εκ τούτου, επειδή λειτουργεί παραπλανητικά για τους υποψηφίους, πιστεύουμε μετ΄ επιτάσεως ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών».

Δείτε εδώ αναλυτικά τα θέματα και τις απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα. 

Η αστοχία στα Μαθηματικά του ΕΠΑΛ

Εν τω μεταξύ η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, στα γενικά της σχόλια για τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ το Σάββατο, αν και σημειώνει ότι καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης και παρουσιάζουν ανάλογη δυσκολία με τα αντίστοιχα περσινά, διαπιστώνει μία αστοχία.

Η αστοχία εντοπίζεται στη διατύπωση του θέματος Γ. «Ειδικότερα υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ των τιμών των δεδομένων και των ζητουμένων. Επισημαίνουμε ότι οι δυνατές τιμές του άγνωστου κ μπορούν να προκύψουν ανεξάρτητα, τόσο από την τυπική απόκλιση, όσο και από τη μέση τιμή που υπολογίζεται με τη βοήθεια του συντελεστή μεταβολής, και δεν συμφωνούν μεταξύ τους», αναφέρει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να ληφθεί ως σωστή οποιαδήποτε από τις δύο προσεγγίσεις, για να μην αδικηθούν οι υποψήφιοι.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα θέματα και τις απαντήσεις στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).