Skip to main content

Μάτι: 30 μήνες με αναστολή στον Ματθαιόπουλο για απειλές κατά του πραγματογνώμονα

Nikos Libertas / SOOC

Ο Β. Ματθαιόπουλος με δήλωσή του αποδέχθηκε την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας, όχι όμως την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος

Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, έπειτα από μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον του ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος σχετικά με πιέσεις και απειλές που δέχθηκε για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο κατηγορούμενος για απόπειρα παράνομης βίας και παράβασης καθήκοντος, ο οποίος δεν ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα, παραδέχτηκε με γραπτή δήλωσή του, που προσκόμισε στο δικαστήριο ο συνήγορός του, τις πιέσεις προς τον Δημήτρη Λιότσιο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου. Δεν αποδέχομαι την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Δεν θα ήθελα η απουσία μου από το δικαστήριο να εκληφθεί ως ασέβεια».

Την ώρα που οι δικηγόροι τοποθετούνταν στη δήλωση του κ. Ματθαιόπουλου, μητέρα θύματος φώναξε: «Κοιτάξτε το παιδί μου που κάηκε. Δεν αποδέχθηκε τίποτα. Δεν θέλω να λέει ψέματα, τα νομικά επιχειρήματα να μας πει ο ίδιος και όχι άλλος. Έχασα το παιδί μου 35 ετών».

Μάτι: Ασκήθηκε έφεση για το σύνολο της απόφασης

Η κατάθεση Λιότσιου

Κατά την κατάθεση του ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος αναφέρθηκε στα ερωτήματα που είχε κάνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) και τις αντιδράσεις που υπήρχαν.

«Συνάντησα κάποιες αντιδράσεις, ότι, δηλαδή δεν είχα δικαίωμα σύμφωνα με το διοριστήριο να κάνω τέτοια ερωτήματα. Οι αντιδράσεις ήταν από Ματθαιόπουλο. Όταν τύχαινε να βρεθούμε μου έλεγε «τι μ… ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό, ‘άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…’ και άλλα» είπε ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον τότε υπαρχηγό του πυροσβεστικού σώματος τον Ιούλιο του 2018 του ζητήθηκε -μεταξύ άλλων- να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα, να αποδώσει την πύρινη κόλαση στην άναρχη δόμηση και να αναφέρει πως υπήρχε άφθονος χρόνος για την έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών.

Ο μάρτυρας είπε πως απευθύνθηκε αμέσως στην εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση τότε και τόνισε πως με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, του δόθηκε δεύτερο διοριστήριο και προχώρησε η υπόθεση.

Μάτι: Στις 8 Ιουλίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό

Οι πιέσεις εντάθηκαν

«Συνέχισα την έρευνά μου. Όταν πήρα δεύτερο διοριστήριο έγινε πιο έντονη η διαδικασία της αντίδρασης. Όποτε πήγαινα, είτε με χειρονομίες  είτε με λόγια: ‘πρόσεξε τι θα γράψεις, θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω και στην πρώτη φωτιά δεν θα μου σηκώνει εναέρια… Ότι συνέβη στην πυρκαγιά της Μάνης και στα Κύθηρα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια να ξέρεις» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Συνεχώς υπήρχε ψυχολογική πίεση. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, με πήρε τηλέφωνο και με κάλεσε στο γραφείο του. Άρχισε να με απειλεί, ‘θα σε σκίσουμε’, ‘η Δούρου, το δασαρχείο’, ότι έχει άνωθεν εντολή να τα πει αυτά, έτσι έλεγε. Μετά πήρα τηλέφωνο τον εισαγγελέα Ζαγοραίο και του είπα πως με κατηύθυνε ο  Ματθαιόπουλος πώς να συντάξω πραγματογνωμοσύνη, μου είπε θα κάνουμε το καθήκον μας. Μου είχε πει μην ανησυχείς και εγώ να μην είμαι εδώ, θα προστατευτείς. Στις 5 Μαρτίου παθαίνω δολιοφθορά στη μηχανή μου. Η αντιπροσωπεία συνέταξε έκθεση και είπε πως είναι ανθρώπινος παράγοντας ο λόγος που λύθηκε το παξιμάδι. Μου είπε ο δικηγόρος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή».

  • Εισαγγελέας Σας είχε ζητήσει να δηλώσετε αποχή και από πραγματογνώμονας;
  • Μάρτυρας : Ναι.
  • Πρόεδρος: Είχε συμφέρον προσωπικό;
  • Μάρτυρας: Να μην πάει κατηγορούμενος για το Μάτι όπως πήγε.

Εισαγγελέας: Να κριθεί ένοχος ο Β. Ματθαιόπουλος

Την ενοχή του Β. Ματθαιόπουλου ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας.

«Η απόπειρα παράνομης βίας συνίσταται στην απειλή που υπέστη ο πραγματογνώμονας ενώ η παράβαση καθήκοντος συνίσταται στην πίεση που του ασκήθηκε να απέχει από το διορισμό ως πραγματογνώμονα, να συντάξει την πραγματογνωμοσύνη όπως ήθελε ο κατηγορούμενος και επιπλέον του είχε ζητηθεί να είναι διαρκώς σε επαφή για τις ενέργειές του και να έχει επαφή για σύνταξη πορίσματος» σημείωσε.

naftemporiki.gr