Skip to main content

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Η ιστορία του πιο αρχαίου σωματείου στην Ελλάδα, που κλείνει φέτος 120 χρόνια συνεχούς προσφοράς

(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
Ιφιγένεια Πανίδου, Άρτεμις Καρανίκα-Κούμα και Ανατολή Δημητριάδου. Οι τρεις πρόεδροι της Μέριμνας Ποντίων Κυριών μάς υποδέχονται στην είσοδο του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη».

Μεγάλο αφιέρωμα του Pontos News στο ιστορικό σωματείο, από την ίδρυσή του στην Τραπεζούντα μέχρι και σήμερα

Πριν από 120 χρόνια, το 1904 στην Τραπεζούντα, ιδρύεται ένα σωματείο που σκοπό είχε την «διά παροχής εργασίας υλική υποστήριξη των δεομένων προστασίας και αρωγής Ελληνίδων». Την πρωτοποριακή ιδέα συνέλαβαν Πόντιες γυναίκες για να βοηθήσουν κορίτσια να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση στηριζόμενες στην τέχνη τους (την κεντητική ή τη ραπτική).

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, όπως ονομάστηκε, μετρά σήμερα πάνω από έναν αιώνα συνεχούς παρουσίας.

Τι κι αν έχει εξελιχθεί, και από «πολύφερνες νύφες» έχει στις τάξεις της «άξιες επιστημόνισσες» σύμφωνα με την τωρινή της πρόεδρο Ανατολή Δημητριάδου, η Μέριμνα εξακολουθεί να είναι το μοναδικό σωματείο που είναι προσανατολισμένο στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Είναι το αρχαιότερο σωματείο όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά κι όλης της Ελλάδας, και δίκαια κατέχει τον τίτλο του μητροπολιτικού σωματείου της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα…