Το πάρκο Ερμού και Πειραιώς, απέναντι από την Τεχνόπολη, όπου θα τοποθετηθεί το γλυπτό-μνημείο για τα θύματα της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών επισκέφθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μαζί με την πρόεδρο Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού. Το «παρών» έδωσαν η εικαστικός Μαρία Μανδάκη που σχεδίασε το μνημείο και ο σιδηρουργός Γιώργος Σαντεξής, ο οποίος θα το κατασκευάσει. Σημειώνεται ότι η δημιουργία μνημείου για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών εγκρίθηκε ύστερα από την εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, κατά την 10η Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/3/2024.
Χ. Δούκας: Ο δήμος Αθηναίων ενώνει τη φωνή του με όσους διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων «”Το Δένδρο των Ψυχών” συμβολίζει τη ζωή και την ελπίδα, με 57 πουλιά, ένα για κάθε συνάνθρωπό μας που χάθηκε άδικα στα Τέμπη». «Ο Δήμος Αθηναίων με σεβασμό απέναντι στους νεκρούς και στους οικείους τους, επιθυμεί να τιμήσει την μνήμη τους και να ενώσει τη φωνή του με όλους αυτούς που διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης και ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο. Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας αυτή να αποτελέσει μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον προσωπικό και συλλογικό πόνο, που προκάλεσε το δυστύχημα» πρόσθεσε.
Μ. Καρυστιανού: Αυτό που συνέβη να μην ξεχαστεί ποτέ, να μην επαναληφθεί ποτέ
Από την πλευρά της, η κ. Καρυστιανού ευχαρίστησε τον Δήμο Αθηναίων για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει ένα μνημείο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών. «Τον ευχαριστούμε που συναισθάνεται την ανάγκη μας πέρα από δικαίωση, αυτό που συνέβη να μην ξεχαστεί ποτέ, να μείνει στη μνήμη όλων, να μην επαναληφθεί ποτέ» ανέφερε.
Η κ. Μανδάκη εξήγησε ότι «19 ρίζες θα είναι πλεγμένες ανά τριάδες, οι οποίες θα καταλήγουν σε 57 κλαδιά πάνω στα οποία θα βρίσκονται τα 57 πουλιά που συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Ένωσαν το πεπρωμένο τους σε μια κοινή πορεία, σε ένα κοινό ταξίδι που είχε αρχή αλλά δεν είχε τέλος».
«Στο ετήσιο μνημόσυνο για το δυστύχημα των Τεμπών ήθελα να τιμήσω τα θύματα με 57 τριαντάφυλλα. Όμως αναγκάστηκα να τα αφήσω στα χαλίκια. Τότε σκέφτηκα ότι πρέπει να δημιουργήσω ένα μνημείο για αυτά τα παιδιά, το οποίο τελικά θα τοποθετηθεί στην Αθήνα» ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Σαντεξής.
Πληροφορίες για το γλυπτό-μνημείο:
- Aρχική Ιδέα – Εκτέλεση έργου: Σαντεξής Γ. (Σιδηρουργός – Δια Πυρός και Σιδήρου)
- Σχεδιασμός – Επιβλέπων έργου: Μανδάκη Μ. (Εικαστικός)
- Διαστάσεις έργου: 4,00 m Ύψος Χ 3,20 m Ανάπτυξη διαμέτρου
- Εκτιμώμενο συνολικό ύψος: 4,80 – 5,00 m
- Εκτιμώμενο συνολικό βάρος: 2 – 2,5 tn