Skip to main content

Reuters: Καπνός και εκκωφαντικός θόρυβος πριν από την πτώση του Boeing 737

Πυκνό λευκό καπνό από το πίσω μέρος του αεροπλάνου και έναν εκκωφαντικό θόρυβο ενόσω έπεφτε με τη μύτη προς το έδαφος μεταφέρουν σχεδόν όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες της συντριβής του Boeing 737 MAX 8, των Αιθιοπικών Αερογραμμών, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του.

Το Boeing, που πετούσε με 157 επιβαίνοντες και προορισμό το Ναϊρόμπι, συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα. Τα θύματα ήταν πολίτες περισσοτέρων από 30 κρατών.

Τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους, ο καταγραφέας των συνομιλιών μεταξύ του πληρώματος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους και ο καταγραφέας ψηφιακών δεδομένων πτήσης από τα διάφορα συστήματα του αεροσκάφους, εντοπίστηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν οι «New York Times», ενδεχομένως να χρειαστεί καιρός έως ότου διευκρινιστεί εάν τελικά η συντριβή του αεροπλάνου που εκετελούσε την πτήση 302 των Αιθιοπικών Αερογραμμών οφείλεται σε μηχανική βλάβη, σφάλμα του κυβερνήτη ή σε κάποιον άλλον παράγοντα.

Ο Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, ο γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας προτού εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για το δυστύχημα ή το αεροσκάφος.

«Η πιο σοβαρή και σθεναρή στάση είναι να ελέγχεις και να επαληθεύεις και να διαπιστώνεις τα γεγονότα», τόνισε ο Ντε Ζινιάκ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνόδου του κλάδου στη Σιγκαπούρη. «Ως προς αυτό το ζήτημα, η πάγια θέση μας είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας πριν να εξαγάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα».

Νωρίτερα, μετά την κυβέρνηση της Κίνας και της Ινδονησίας, και οι κυβερνήσεις της Σιγκαπούρης και της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να καθηλώσουν τα αεροσκάφη του τύπου στο έδαφος μετά το δυστύχημα. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ένα ακόμη Boeing 737 MAX 8, με 189 απιβαίνοντες, είχε συντριβεί στην Ινδονησία.

Εν αναμονή ωστόσο των αποτελεσμάτων της έρευνας, νέες μαρτυρίες από τον τόπο της συντριβής βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Ήταν ένας πολύ δυνατός ήχος. Σαν τρεμάμενο μέταλλο», υποστηρίζει στο Reuters η Τουρν Μπουζούνα, μία 26χρονη νοικοκυρά και αγρότισσα που ζει περί τα 300 μέτρα από τον τόπο της συντριβής.

Ο 47χρονος Μάλκα Γκαλάτο, στο αγρόκτημα του οποίου συνετρίβη το αεροπλάνο, επίσης περιγράφει καπνό και σπινθήρες από το πίσω μέρος του Boeing. «Το αερπλάνο ήταν πολύ κοντά στο έδαφος και επιχείρησε να κάνει μία στροφή. Οι αγελάδες άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητες», λέει στο BBC.

Ομοίως και Ταμιράτ Αμπέρα, 25 χρονών, ο οποίος περπατούσε στην περιοχή, υποστηρίζει ότι είδε το αεροπλάνο να επιχειρεί μία στροφή και την ίδια να βγάζει λευκό καπνό ενώ παράλληλα εκτοξεύονταν διάφορα αντικείμενα, σαν ρούχα και χαρτιά.  

Το αεροσκάφος διαλύθηκε σε μικρά κομμάτια, τα μεγαλύτερα εκ των οποίων ήταν ένας τροχός και ένας κινητήρας. Τα συντρίμμια σκορπίστηκαν σε μία έκταση περίπου δύο γηπέδων ποδοσφαίρου.

naftemporiki.gr