Skip to main content

Ερντογάν: Η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα

Σε υψηλούς τόνους απευθύνθηκε εκ νέου στην ολλανδική κυβέρνηση ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αφότου οι ολλανδικές αρχές έδιωξαν από τη χώρα την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας και διέλυσαν διαδήλωση Τούρκων το βράδυ κοντά στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, κάνοντας χρήση αντλιών νερού.

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία, θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν έκανε επίσης λόγο για μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση από την Ολλανδία της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Όπως υποστήριξε, η μεταχείριση της υπουργού και άλλων Τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ’ αυτή την παγίδα» ανέφερε.

Αργότερα, σε άλλη εκδήλωσε στην επαρχία Κοτζάελι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία.

Ακόμη, είπε πως η Ολλανδία ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η χώρα τους Τούρκους υπουργούς.

Γιλντιρίμ: Θα υπάρξουν σκληρά αντίποινα

Στο ίδιο μήκος κύματος νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ απείλησε με «σκληρά αντίποινα». «Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά» ανέφερε.

Ρούτε: Θέλουμε αποκλιμάκωση, αλλά δεν εκβιαζόμαστε

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, σημειώνοντας πάντως πως «αν κλιμακώσουν, θα πρέπει να απαντήσουμε». 

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά» ανέφερε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε. Είπε πάντως ότι «η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί».

Ακόμη, ανέφερε πως τα «εμπρηστικά σχόλια» του Ερντογάν δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της διπλωματικής διένεξης.

Ενώ η Ολλανδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις επιλογές της, αν η Τουρκία δεν σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια, συνέχισε ο Ρούτε.

«Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε, αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν», κατέληξε.

Τσαβούσογλου: Μέτρα μέχρι να ζητήσουν συγγνώμη

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλία πριν από μια δημόσια εμφάνισή του στη βορειοανατολική πόλη Μετς, ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.

Αργότερα, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε την Ολλανδία «πρωτεύουσα του φασισμού». «Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμου…», είπε χαρακτηριστικα. 

Χυδαία και σκληρή συμπεριφορά, λέει η υπουργός της Τουρκίας

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, οποία επέστρεψε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, κατήγγειλε τον «οικρό» τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρθηκαν στην Ολλανδία.

«Υποστήκαμε μια συμεριφορά χυδαία και σκληρή (…) Η συμπεριφορά αυτή απέναντι σε μια γυναίκα υπουργό είναι οικτρή» δήλωσε η Καγιά από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, όπου την υποδέχθηκε πλήθος που κρατούσε τουρκικές σημαίες.

Διαδηλωτές κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Στο μεταξύ, διαδηλωτές κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές αντικατέστησαν την ολλανδική σημαία με μια τουρκική.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ολλανδικού ΥΠΕΞ που τόνισε ότι οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών στην Τουρκία.

«Η κατάσταση είναι ασαφής. Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία. Έχουμε υποβάλει διαμαρτυρία στις τουρκικές αρχές», αναφέρεται σε σχετική του ανακοίνωση

Πηγές στην τουρκική προεδρία είχαν υποστηρίξει νωρίτερα  πως τις σημαίες άλλαξαν Ολλανδοί προξενικοί αξιωματούχοι και πως δεν υπήρξε έξωθεν επέμβαση.

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Της απέλασης της υπουργού είχε προηγηθεί η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να εμποδίσει την έλευση στη χώρα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα συμμετείχε σε εκδήλωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Ρότερνταμ.

Οι αρχές της πόλης όμως είχαν απαγορεύσει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, εν όψει των ολλανδικών εκλογών. Ωστόσο ο Τσαβούσογλου επέμεινε στην απόφασή του να μεταβεί στο Ρότερνταμ με στόχο να προωθήσει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα, είχει απειλήσει με «σοβαρές κυρώσεις» σε περίπτωση που η Ολλανδία εμπόδιζε την επίσκεψή του. 

Αντιδρώντας στο γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν στο αεροπλάνο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί σε ολλανδικό έδαφος, η Άγκυρα απέκλεισε την ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζει τους Ολλανδούς «απομεινάρια ναζισμού».

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου τροφοδοτούσε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αρκετές ημέρες, με τη Χάγη να αρνείται να δεχθεί μια κυβερνητική επίσκεψη με στόχο «να διεξάγει πολιτική εκστρατεία για ένα δημοψήφισμα».

Από την προηγούμενη εβδομάδα πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμποδίσει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στο έδαφός τους στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα.

Ακύρωση εκδήλωσεων σε Ζυρίχη – Στοκχόλμη

Ο Τσαβούσογλου θα συμμετείχε σήμερα σε εκδήλωση στη Ζυρίχη, όμως αυτή ακυρώθηκε μετά την άρνηση του ξενοδοχείου που θα τη φιλοξενούσε, σύμφωνα με την ελβετική ραδιοφωνία – τηλεόραση (RTS).

Παράλληλα, σήμερα, το τουρκικό πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι ο ιδιοκτήτης ενός χώρου στη Στοκχόλμη, όπου θα πραγματοποιείτο εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ακύρωσε το συμβόλαιο. Το πρακτορείο επεσήμανε ότι ο ιδιοκτήτης δεν αναφέρθηκε στον λόγο της ακύρωσης της εκδήλωσης.